ADHD? Ga het bos in!

ADHD
Spelen in het bos en park

Onze kinderen komen steeds minder buiten, bewegen steeds minder en worden dikker. Daarnaast is er minder groen in onze woonomgeving. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het tekort aan spelen in de natuur mede oorzaak kan zijn van ADHD en depressies bij kinderen. Draven en spelen in het bos en een boomhut kunnen bouwen is zó belangrijk voor de gezondheid van onze kinderen?

Waarom gaan we als ouders niet meer naar het bos? Wij lijden aan hetzelfde euvel; komen minder buiten, bewegen mindere, hebben het druk, druk, druk, zitten meer achter de computer en eten niet altijd gezond. Daarnaast wordt onze angst gevoed door enge verhalen in de media. Natuurlijk vinden er misdrijven plaats en is dat verschrikkelijk. Dat willen we voor geen enkel kind, maar dat mag geen reden zijn om vanuit die angst te gaan leven. We kunnen de angst ook overwinnen en onze kinderen dit leren. Een risicoloos leven bestaat niet.

Uit onderzoeken die de laatste jaren uitgevoerd zijn blijkt dat ouders en kinderen die veel in de natuur komen, minder stress en andere klachten hebben. In de natuur kun je aan je beweging komen en je krijgt er veel  nieuwe energie en zuurstof voor terug. Dat is heilzaam voor lichaam en geest. Het zal ons meer voldoening geven als we met het hele gezin een uitdagende wandeling hebben gemaakt, dan dat we steeds weer kiezen voor kijken naar een DVD, hoe interessant soms ook.

Als het bos te ver weg is, is er vast groen in de woonomgeving. We kunnen al beginnen onze tuinen iets minder keurig en stenig te maken, en er een klauterboom te planten of wat struiken waar kinderen achter weg mogen kruipen. Kinderen kunnen er zoveel energie in kwijt. Doe bijvoorbeeld boompje verwisselen, bouw een boomhut, zoek in de herfst naar alles wat het bos ons geeft en maak daar iets moois van. Ook gemeenteplantsoenen zullen voor dit doel geschikt gemaakt moeten worden. Het gaat om de toekomst van onze kinderen.