Farmaceuten betalen miljoenen aan artsen

Nieuws
Medicijnen

Farmaceuten betalen medisch specialisten van bepaalde disciplines miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. De industrie richt zich nadrukkelijk op een klein aantal beroepsgroepen: zo ontving ruim 40 procent van de reumatologen vorig jaar geld, net als eenderde van de longartsen en internisten en een kwart van alle cardiologen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.  De krant analyseerde de betalingen aan ruim 13 duizend medisch specialisten (ruim de helft van alle specialisten) in zestien vakgebieden. Artsenorganisatie KNMG beweerde eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient. Dat gemiddelde verhult dat betalingen zich ophopen in een aantal beroepsgroepen. Het onderzoek levert een ranglijst op met bijna 2.400 betaalde artsen. Zij kregen vorig jaar 5,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven.

Lees verder op Volkskrant.nl »

Zo beïnvloeden medicijnfabrikanten jouw arts

Ingezonden brief 31-12-2016, Volkskrant

Miljarden (te veel) betalen

Het siert de heer Sanne Groenemeijer dat hij het debat wil aangaan met de lezers van de Volkskrant over de medicatieprijs (23 december). Als algemeen directeur van Novo Nordisk Nederland is hij verantwoordelijk voor Tresiba, een langwerkende insuline. Bij dit middel zijn bepaalde patiënten gebaat volgens hem en de prijs past binnen de daarvoor vastgestelde vergoedingslimiet. Niets aan de hand toch? Maar misschien is het goed om de lezer nog wat extra informatie te geven. Insuline is in 1921 ontdekt. En sindsdien is het altijd door patenten beschermd.

Telkens worden kleine verbeteringen doorgevoerd waarvoor weer opnieuw patenten verleend worden. Zo worden jaarlijks nog steeds miljarden dollars betaald voor een uitvinding die al bijna honderd jaar oud is.

Dr. Hans-peter Bootsma, ziekenhuisapotheker, Mierlo

Bron: Volkskrant