Opgeblazen gevoel oplossen

Overige
Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel, of opgeblazen buik, is een vervelend gevoel dat na het eten kan ontstaan.

Normaal gesproken is in je maag-darmkanaal een kleine hoeveelheid gas aanwezig. Dit gas raak je kwijt door tien tot twintig keer per dag een ‘windje’ te laten. Maar door onder andere je voeding en je darmbacteriën, kan het gebeuren dat er tijdelijk meer gas in je darmstelsel aanwezig is. Je hebt een opgeblazen gevoel in je buik en maag en alles voelt zwaar.

Een opgezet gevoel komt vaker voor bij vrouwen die zwanger zijn. In dit geval wordt het gevoel veroorzaakt door een veranderde hormoonhuishouding en verminderde ruimte in je buikholte door de zwangerschap.

Voorkomen van een opgeblazen gevoel

Om een opgeblazen gevoel te voorkomen is het belangrijk om minder lucht in te slikken. Dit doe je door:

  • Voldoende tijd nemen om te eten. Dus goed kauwen
  • Niet te veel praten tijdens het eten
  • Geen kauwgom gebruiken
  • Geen koolzuurhoudende dranken drinken
  • Minder zetmeelhoudende groenten eten. Voorbeelden hiervan zijn bonen, erwten en linzen
  • Minderen met producten die extra gasvorming geven. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe aardappelen, paprika, ui, prei, knoflook, pruimen, meloen, radijs, eiergerechten, noten, scherpe kruiden en specerijen
  • Te stoppen met roken

Homeopathie en een opgeblazen gevoel

Soms gaat het opgeblazen gevoel niet over ondanks bovenstaande adviezen. Zo kwam een jonge vrouw op consult die al jarenlang een opgeblazen buik heeft. “Mijn buik lijkt net of ik 4 maanden zwanger ben. Ik voel me zo onrustig door mijn buik en moet continu windjes laten.” Ze leidt een druk leven en stelt hoge eisen aan zichzelf. Op haar werk wil ze het liefst alles in de puntjes voorbereiden zodat ze niet voor verrassingen komt te staan. Ook heeft ze buikkrampen aan het begin van de menstruatie.

Naast het advies om een probioticum te nemen, krijgt ze verschillende homeopathische middelen mee (voor de acute klachten en de oorzaak). Haar buik wordt rustiger, ze hoeft niet meer bang te zijn voor windjes en de menstruatie verloopt zonder buikkrampen.

Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Steffi Krul.