Spruw, een hardnekkige schimmelinfectie

Borstvoeding en homeopathie
Borstvoeding

Via de Servicelijn Borstvoeding kwam er een hulpvraag binnen. Het ging om een baby van 16 weken oud. De baby kreeg last van spruw toen hij 7 weken oud was.

Wat is spruw?

Spruw is een zeer hardnekkige schimmelinfectie. Het ziet eruit als een witte aanslag in de wangen en/of de tong. Deze is niet makkelijk weg te vegen zoals je dat wel kunt als het “normale” aanslag is van fles- of borstvoeding. Soms hebben de lipjes een parelmoerachtige glans. Een kindje met spruw drinkt onrustig, laat vaak de tepel of speen los of klakt met de tong tijdens het drinken.

Reguliere behandeling van spruw

Regulier wordt spruw bij de baby  meestal behandeld met Nystatine. Daarnaast wordt vaak de moeder preventief behandeld met Daktarin crème.

Zo verging het ook deze baby en moeder. De reguliere behandeling sloeg niet aan, na 9 weken was de spruw nog volop aanwezig en was de moeder een beetje wanhopig. Op advies van de lactatiekundige zocht de moeder contact met onze borstvoedingsservicelijn. Bij een verzoek via de Servicelijn Borstvoeding wordt de moeder binnen 12-24 uur teruggebeld om een telefonisch consult af te nemen.

De homeopathische behandeling van spruw

De baby kreeg een homeopathisch middel voorgeschreven. Hier werd een ‘glasoplossing’* van gemaakt en bij elke voeding gegeven. Toen de spruw flink minder werd, werd ook de frequentie van inname van het homeopathisch middel voorzichtig afgebouwd. De spruw moet dan wegblijven. De baby heeft zijn eigen herstel bewerkstelligd. Zijn eigen zelfgenezend vermogen is door de homeopathische prikkel in actie gekomen en de baby heeft dus zelf de gezonde balans hersteld. Na 2 weken was baby Lars helemaal verlost van de spruw en was moeder dolblij met het resultaat!

Drie weken later kreeg ik een mailtje waarin de moeder vertelde dat Lars nog steeds ‘spruwvrij’ was. Wat een mooi resultaat in zo’n korte tijd!

Dit artikel is geschreven door Agnes ter Haar.

* Het homeopathisch geneesmiddel zit in een pipetflesje. De moeder doet een druppel uit dit pipetflesje in een glas water. De baby mag dan een half tot één theelepeltje per keer innemen. Dit noemen we een glasoplossing.

Dit voorschrift is een individueel voorschrift en kan alleen op basis van kennis en voorschrift van de behandelend homeopaat (RH) ingezet worden.