Wij en Libelle: Dossier zoóó moe

Wij en Libelle
Vermoeid

Vermoeidheidsklachten komen veel voor in de praktijk.  Heel erg veel zelfs. Vermoeidheid kent vele oorzaken. De kunst is er achter te komen waar de vermoeidheid vandaan komt. 

Slaapgebrek kan slopend zijn. Zeker in de tijd dat je kinderen nog klein zijn, baby’s,  peuters, één of meerdere bevallingen achter de rug en je vitaliteit laat het afweten.

Zo zei één van mijn zoons twee maanden na de geboorte van zijn eerste baby grappend: “maar je krijgt er zo veel voor terug… ” Dit blijft voorlopig de huisslogan, met humor om vooral ook béide kanten te blijven benaderen. Het blijft een kunst om steeds maar weer de uurtjes te pakken die je gegund zijn. Dan maar om 21.00 uur er in of eerder. Als je dat een paar keer kunt doen helpt dat enorm.

Een laag HB (ijzer) kan voor vermoeidheid zorgen. Je kunt dat probleem makkelijk oplossen door in de winter, naast vitamine D en C, de Schüsslerzouten Ferrum Phosphoricum te nemen, nummer 3. Dit bevordert de opname van de ijzer uit groente en fruit.  Tevens is Ferrum Phosphoricum een goede weerstand opbouwer.  Geef kinderen elke dag twee tabletjes om te laten smelten in de mond. Waarschijnlijk laat je griep, verkoudheden en vermoeidheid een flink eind achter je!

Stress of angst zijn natuurlijk vitaliteitsrovers. Stress en angst zijn voor niemand goed en zorgen er daadwerkelijk voor dat je weerstand keldert.  Zijn er omstandigheden die je stress of angst bezorgen besteed dan in ieder geval zorg aan je eten, vitamine C en vitamine D.

Naast bovengenoemde oorzaken kan er natuurlijk ook een ziekte aan ten grondslag liggen. Chronische ziekten en veel regulier geneesmiddelengebruik doen je organisme geen goed en zorgen er ook voor dat je reactievermogen sterk vermindert.  Je reactie vermogen, wat je nodig hebt om tot herstel te komen, is dan niet meer bij machte om te reageren.  Je zelf genezende vermogen heeft een duwtje in de goede richting nodig.

De ziekte van Pfeiffer, ook wel mononucleose of Epstein Barrvirus genoemd  kan zeker zorgen voor vermoeidheid.  Een loden vermoeidheid is kenmerkend voor deze ziekte. Zo moe dat je je er niet meer tegen kunt verzetten.  Hoewel er in het dossier Libelle staat dat deze ziekte na een ‘aantal weken’ van zelf over gaat, is dit niet waar.  Het lichaam kan Pfeiffer niet zélf overwinnen. Pfeiffer verandert na een aantal jaren.  Verandert in die zin dat het als het ware verder naar binnen gaat.  Regelmatig is een Burn-out de tweede fase van de niet opgeloste Pfeiffer, Fibromyalgie de derde fase om dan te eindigen met het chronisch vermoeidheidssyndroom.  Deze processen duren langer of korter al naar gelang de vitaliteit van degene die het betreft.

Slechte voeding wordt natuurlijk ook genoemd in het artikel van Libelle.  En terecht, want veel mensen zullen zich nog zeker niet bewust zijn wat betreft hun eetgewoontes. Neem bijvoorbeeld de misvatting over het feit dat vet slecht voor je zou zijn. Of dat suikers geen kwaad kunnen… In andere artikelen op onze website hebben we hier meer over geschreven.  Natuurlijk, goede voeding geeft op termijn een hogere weerstand, een gezonder lijf, minder kans op tekorten en uiteindelijk minder vermoeidheid.

Het is niet de voeding alleen, het is ook de kunst van het opnemen. Als er een opnameprobleem is, kunnen we eten wat we willen, maar daar waar het niet lukt om op te nemen wat het lichaam aangeboden krijgt, hebben we een ander probleem.  Ook dit komt regelmatig voor.

Klassieke homeopathie kan erg veel voor je doen in de preventieve sfeer, het optimaliseren van de gezondheid en er voor zorgen dat je weerstand beter is.  Je lijf moet weer gaan reageren op prikkels die het voor z’n kiezen krijgt.  Een verbeterde weerstand is een grotere bescherming tegen stressfactoren en angsten.  Minder stress en angsten zorgt voor een beter slaappatroon.

Bij chronische ziekten kan klassieke homeopathie óók de weerstand verhogen. Altijd goed om het weer zélf te gaan doen.  Met hulp van het weer activeren van je zelf genezende vermogen. Natuurlijk kan het nodig zijn dat je de reguliere medicatie nog moet gebruiken, maar je zult merken dat de grondstemming, de grondvermoeidheid of de onderliggende zwakte een stuk geüpgraded zal worden. Eenvoudig te proberen immers?

In het geval van de ziekte van Pfeiffer is homeopathie een súper metgezel.  Net zolang totdat alle klachten verdwenen zijn en het organisme het weer zelf kan.  Daarna zal het geen burn-out meer ontwikkelen, geen fibromyalgieklachten en geen chronisch vermoeidheidssyndroom.  En had je het al wel ontwikkeld?  Dan duurt het iets langer voordat het proces is omgekeerd…

Al met al, keuze mogelijkheden genoeg. Vaak ook in het geval van auto-immuunziekten zoals ook in het artikel van Libelle genoemd.  Niet geschoten is altijd mis.   Je bent immers zelf baas over je eigen lijf?

Weerstand  hebben is een talent wat zich op alle niveaus uitdrukt;  fysiek, mentaal én emotioneel. Ook wanneer de omstandigheden niet meewerken of er verdrietige dingen in je leven zijn heb je je weerstand hard nodig om er tegen op gewassen te zijn.  Onze tijd heeft een hoog stressgehalte. Denk maar aan de werksituaties? De druk van het UWV in geval van werkeloosheid. De hoge kosten voor zorgverzekeraars en andere basic levensomstandigheden. De hoge werk- en schoolprestatiedruk voor volwassenen, maar ook al voor kinderen.

Het artikel in de Libelle eindigt met de zin ‘als een internist geen lichamelijke oorzaak vindt in het geval van chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), wordt er doorverwezen naar een psycholoog voor cognitieve gedragstherapie. Daar leer je op een andere manier naar je klachten kijken, zodat je er beter mee om kunt gaan…’

Soms kán een lijf zichzelf er niet meer bovenuit tillen.  In die gevallen kan homeopathie een uitkomst bieden.

Foto: Pexels