Ziek door stress

Actueel
Stress

Een door de overheid in het leven geroepen week op de Issuekalender, is de week van de werkstress. Een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vanuit de gedachte dat het bespreekbaar maken van deze werkstress meer mogelijkheid geeft tot het oplossen hiervan.

En zo niet, dan ontstaat er wellicht door het bespreekbaar maken voor deze werkstress een plan te maken. Het risico dat het emmertje overloopt door de druppel die er niet meer bij in kon, kan hierdoor verminderd worden, aldus het ministerie. Signalen van werkstress zijn o.a. slecht slapen, een vol hoofd en hoofdpijn, geen plezier meer hebben in je werk doordat er teveel op je bordje ligt, oververmoeidheid en het meer vatbaar zijn voor met name virale infecties.

Eén derde verzuim door stress

Statistieken geven aan dat één derde van het werk gerelateerde verzuim veroorzaakt wordt door stress. Een flinke grote groep dus. Daarnaast is er een percentage van 12% met burn-out klachten, wellicht als gevolg van de grote werkdruk. Om nog een aantal aanverwante percentages te noemen: 15% heeft regelmatig te maken met agressie op het werk. En 40% van alle werknemers heeft behoefte aan mogelijkheden om stress te verminderen. Indrukwekkende cijfers dus…

Het ministerie is sinds vorig jaar een meerjarige campagne gestart om een oplossing te zoeken voor werkstress. Het geheel lijkt wat tegengesteld aan alle maatregelen die door de overheid doorgevoerd worden zoals bezuinigen, ontslagen, lagen in organisaties wegbezuinigen, meer werk uitgevoerd door minder mensen et cetera. Een ontwikkeling die sinds 2009 langzaam maar zeker structureel doorgevoerd is met als doel… En nu dan dit initiatief. Aan de percentages te zien had het al eerder mogen starten.

Hoe om te gaan met stress?

De behoefte aan handvatten hoe om te gaan met werkstress lijkt aanwezig: Hoe bewaak ik mijn grenzen? Hoe geef ik mijn grenzen aan zonder dat ik wegbezuinigd word of het risico loop op ontslag? Elke dag is dit aan de orde en een zorg voor mensen. Ook dit valt onder werkstress. Hoe kan ik mijn pauzes gezond en ontspannen invullen? Welke tips kunnen hierbij helpen?

Tips, genoemd op de door het ministerie in het leven geroepen website, zijn bijvoorbeeld een ontbijt of lunch samen en het thema werkstress doorspreken. Er zijn speciale kaarten ontwikkeld; koerskaarten of gesprekskaarten. En dan zou het moeten lukken…

Hart voor de zaak

Eén van de karaktereigenschappen van een werknemer die meer gevoelig is voor werkstress of werkdruk is; gevoel voor verantwoordelijkheid. Een goede eigenschap! Een andere goede eigenschap van bovengenoemde werknemer is zorgzaamheid. Zorg voor het bedrijf, zorg voor de collega’s, zorg voor het product of de patiënt/cliënt met een verminderde zorg voor zichzelf. Eerst de ander en dan ….jezelf. Hart voor de zaak! En de derde ‘goede’ eigenschap van de ideale werknemer is dat hij z’n werk moeilijk los kan laten. Denkt er ’s avonds nog over na, checkt in z’n vrije tijd nog de mail of WhatsApp, schrijft nog een plan of regelt nog iets voor collega, patiënt of cliënt. Daarbij komt vaak later op de dag of in het weekend nog de zorg en de verantwoordelijkheid voor het thuisfront. De werknemer die je kunt schetsen als ‘zieltje zonder zorgen’ doet de deur achter zich dicht en ziet het de volgende dag wel weer…

Het gaat er niet om wat beter is. Het gaat er ook zeker niet om, deze verschillen in regeltjes te vangen. Het gaat er wel om wat gezond of ziekmakend is voor iemand en dat valt of staat dus met iemands gevoeligheid, weerstand op alle niveaus en het vermogen om op een zo natuurlijk mogelijke manier je grenzen te voelen, je elasticiteit te behouden en je gezondheid te bewaken.
Ook loslaten is een belangrijke eigenschap hierin. Hier is geen knop voor te vinden. Je hebt ‘m of je hebt het niet. Soms verworven door eerdere ervaringen, soms van nature en soms gewoon niet te vinden. En zelfs op door een door de overheid georganiseerd ontbijt, ga je dat niet vinden.

Druk drukt door

Het behouden van je elasticiteit is één van de belangrijkste aandachtspunten. Maar iemand die zich super verantwoordelijk voelt, voelt veel minder snel z’n verminderde elasticiteit dan iemand die zich minder verantwoordelijk voelt. Druk drukt door. Te lang, te veel, te weinig ontspanning, wellicht privé omstandigheden die niet meewerken of verdrietig, vol spanning of zorgelijk zijn en dan zak je door je ‘hoefjes’. Afhankelijk van je onderliggende gevoeligheid, meer of minder snel of misschien nooit!

Homeopathie bij een burn-out

De ervaring in de praktijk leert dat in negen van de tien situaties de mensen die een burn-out ontwikkelen ook de ziekte van Pfeiffer in hun leven hebben doorgemaakt. Een homeopathisch consult vraagt ongeveer een uur tijd. In dat uur komen vele onderwerpen aan de orde. In dat uur filteren we de gevoeligheid van iemand aan de hand van de klachten waarvoor hij/zij komt. We kunnen op basis van vragen, antwoorden en ervaringen de gevoeligheid in kaart brengen van degene die voor ons zit. We filteren op basis van gegronde argumenten de etiologie ten aanzien van de ontvankelijkheid voor (chronische) ziekten, mentale en fysieke elasticiteit om vanuit die visie iemand te helpen niet in de al dan niet bewuste ‘valkuil’ te stappen. En uiteraard worden klachten die er op dat moment zijn direct mee behandeld. 

Vanuit procesmatig denken; een burn-out komt écht niet uit de lucht vallen kun je er voor zorgen dat de valkuil in het ontwikkelen van deze valkuil gedicht wordt. En mensen zeggen dan; pffff….mijn omstandigheden zijn bizar en ik kan er niets aan veranderen, maar ik loop er nog steeds. En dat is winst! Want dat ene korte zinnetje betekent dat de ervaring was dat je onder deze omstandigheden normaal gesproken allang onder uit gegaan was. Je elasticiteit is dus toegenomen!

Homeopathische middelen zijn er op gericht dat iemand z’n gezonde balans weer kan herstellen. Gezonde balans is op mentaal, emotioneel en op fysiek niveau. Dan is de elasticiteit optimaal, de weerstand goed en het eigen functioneren zoals het moet zijn. Op basis van de last die iemand ondervindt van de werkstress worden de symptomen in kaart gebracht en de middelen daarop voorgeschreven. De klachten zijn altijd voor iedereen verschillend. We zijn immers ook allemaal verschillend? Het zelf genezende vermogen, waarmee we gelukkig allemaal zijn uitgerust is altijd in staat om het herstel weer te bewerkstelligen. En daar gaan we voor! De gezondheidszorg zou er totaal anders uit kunnen zien. De kosten die in de zorg zo uit de hand lopen, zouden flink naar beneden gebracht kunnen worden en de gezondheid van mensen zoveel verbetert. Daar kan geen door het ministerie georganiseerd stressontbijtje tegenop!

Een mooie uitspraak gelezen, afgelopen week: Gezonde mensen hebben geen regels nodig…. Een prachtige verstrekkende uitspraak, als basis voor een gezonde maatschappij.

Meer weten over de homeopathische behandeling van stress of een burn-out? Stel hier je vraag of neem contact op met een klassiek homeopaat RH bij jou in de buurt »

Fotocredits: J E Theriot (Flicrk)