Meerderheid Nederlanders wil alternatieve zorg in basispakket

Actueel
Homeopathische middelen

Meer dan de helft van de Nederlanders ziet graag dat een of meer alternatieve geneeswijzen worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. In de ogen van een kwart van de bevolking heeft alternatieve zorg ‘evenveel waarde’ als reguliere gezondheidszorg.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat dinsdag wordt gepubliceerd. Volgens de CBS-cijfers bezocht 6 procent van de bevolking in 2018 een alternatief genezer. De osteopaat, chiropractor en acupuncturist werden daarbij het vaakst genoemd. Vrouwen en hogeropgeleiden maken verhoudingsgewijs meer gebruik van alternatieve geneeswijzen dan mannen en lagergeschoolden.

Peter Jan Margry, hoogleraar etnologie aan de Universiteit van Amsterdam, deed bij het Meertens Instituut eerder onderzoek naar de aantrekkingskracht van het alternatieve circuit. Hij is niet verbaasd over de positieve houding van een substantieel deel van de bevolking ten opzichte van behandelmethoden die niet bewezen effectief zijn. ‘Die toegenomen populariteit heeft er onder meer mee te maken dat er een forse groep patiënten is met onverklaarbare ziekten of klachten, die in de medische wetenschap niet geholpen worden. Die gaan op zoek naar andere geneeswijzen. Natuurlijk had je vroeger ook onverklaarde ziekten, maar juist doordat de geneeskunde steeds perfecter is geworden, accepteren we steeds minder dat ergens geen oplossing voor is.’

Lees het volledige artikel op Volkskrant.nl »