Besmettelijk of ontvankelijk?

Coronavirus
Thuisquarantaine

Onlangs belde één van mijn kinderen. Een collega bij hem op het werk was getest en had corona. Natuurlijk ging hij in quarantaine, werden de sociale activiteiten in kaart gebracht en de ‘social distance’ aangescherpt. Een duidelijk verhaal, regels zijn regels maar bij mijn zoon bleef echter nog één vraag rondzingen. Deze collega woont namelijk samen en zijn vriendin had helemaal niets opgepakt van het hele corona-verhaal. Hoe is dat nou mogelijk?

Besmettingsrisico van honderd procent zou je zeggen, geen mondkapjes ’s nachts, gewoon lekker dicht naast elkaar slapen… En geen besmetting! Hoe logisch is dát?

Dat brengt me gelijk bij de maatregelen en de wanhopige jacht op hét levensgevaarlijke virus… Zo werkt het niet in de natuur. Zo werkt het niet in het leven, we hebben juíst bacteriën en virussen nodig om te leven, zo werkt het niet bij besmetting. Daar heeft het allemaal niet mee te maken, hoe de overheid, het RIVM en het OMT (Outbreak
Management Team) ook hun best doen ons dit te laten geloven.

Onderliggende gevoeligheid

Het oppakken van een virus en vooral het ziek worden van een bijvoorbeeld coronavirus heeft alles en alléén te maken met de onderliggende gevoeligheid van degene die ziek wordt, die het oppakt.
Niet met het virus dat rondwaard.

Alleen je eigen weerstand is van belang bij welke virale infecties dan ook. Dit betekent dat de vriendin van deze corona-patiënt een betere weerstand had dan haar partner. Want áls een virus zó gevaarlijk is als team Rutten/de Jong ons wil doen geloven, dan zou iedereen door het gevaarlijke virus gepakt worden. Zonder ook maar één uitzondering. Dan zou het betekenen dat het virus een actieve beweging maakt vanuit zichzelf, een actie vanuit zichzelf. Een soort van moordenaar die iedereen en alles overhoop schiet. Dat kán een virus helemaal niet, dan dichten we ‘m eigenschappen toe die het niet kent en ook niet gaat ontwikkelen.

Het virus is alleen maar. Niets meer, niets minder. En dan is het dus zo dat je soms wordt besmet, maar vaak ook niet.

Evenals bij het Pfeiffer virus, het verkoudheidsvirus, het Herpes virus en zélfs het HIV-virus en andere virussen. Er moet een affiniteit zijn met het betreffende virus en jouw specifieke gevoeligheid. Zonder dat is er
geen match! Dus nogmaals, het valt of staat met je eigen afweersysteem. Is de weerstand goed, dan ga je geen corona ontwikkelen, is je weerstand niet goed dan kun je het oppakken.

Onderliggend ziek of verzwakt

De mensen die door corona ziek zijn geworden waren allemaal meer of minder onderliggend al ziek of/en gebruikte al reguliere medicatie voor die onderliggende ziekte. Daarmee waren ze al flink verzwakt of wel hun weerstand was beduidend minder dan mensen die geen medicijnen gebruiken en geen onderliggende pathologie ontwikkeld hadden. Vergeet niet dat ook een hooikoorts in de lente al een teken is dat er onderliggend ‘wat aan de hand is’ want ook in de zomer, herfst en winter heb je hooikoorts, alleen zijn de triggers, de uitlokkers er dan niet. Dus geen berk die bloeit, geen gemaaid gras, geen pollen die bloeien etc. Een verminderde
weerstand dus, die latent aanwezig is en waar je nauwelijks weet van hebt als het niet actief is.

Terug naar de bijzondere vriendin van deze collega. Ze heeft corona niet gekregen. Voor een deel kun je goed voor jezelf zorgen. We weten allemaal hoe belangrijk goede voeding is, de vitamines met als uitschieters vitamine C en vitamine D, voldoende slaap, geen alcohol etc. Wezenlijk van belang om je weerstand te verbeteren. Maar de onderliggende gevoeligheid, de onderdrukte ziekten, erfelijke belasting en vaak vele reguliere medicijnen die we zien bij mensen die corona oppakken, kun je niet oplossen met alleen een goede leefstijl. Daar is meer voor nodig.

Chronische ziekten worden meestal overgedragen vanuit het voorgeslacht. Vaak komende dezelfde ziekten, in dezelfde families voor. Dus dan heeft zo’n familie een gevoeligheid voor bijvoorbeeld migraine of hormonale klachten, colitis ulcerosa etc. In zo’n geval is er meer nodig om met een goede weerstand goed beslagen ten zij te komen wanneer we te maken hebben met bijvoorbeeld dit coronavirus. We hebben de herfst en de winter immers nog voor de boeg!

Snel actie ondernemen is dan verstandig, onze collega’s zullen je daarbij goed helpen. Een goede weerstand is het halve werk! Maar dan wel de belangrijkste helft.