Kinderwens

Zwangerschap

Het verlangen naar kinderen is van alle tijden en hoort bij ons als mensen. In deze tijd waarin we heel veel te kiezen hebben, wordt het moment om kinderen te krijgen vaak uitgesteld. Toch komt vroeg of laat bij de meeste vrouwen en mannen het oerverlangen naar kinderen naar boven. Soms echter komt een gewenste zwangerschap niet vanzelfsprekend tot stand. Dat is vaak het begin van een onzekere periode waarin hoop en teleurstelling elkaar afwisselen. De relatie zelf kan onder druk komen te staan, wat op den duur kan leiden tot een verstoring van het persoonlijke leven van de partners.

Verminderde vruchtbaarheid en homeopathie

Als de zwangerschap uitblijft, gaan we ons na verloop van tijd zorgen maken. Wat is de reden, waar ligt de oorzaak? Want, als de oorzaak bekend is, is er misschien iets aan te doen. Na een bezoek aan de huisarts volgt vaak een doorverwijzing naar de gynaecoloog of een infertiliteitkliniek waar onderzoek wordt gedaan naar verminderde vruchtbaarheid of infertiliteit bij de vrouw of haar partner. Afhankelijk van de oorzaak wordt een behandeltraject ingezet, zoals hormonale therapie of IVF. Minder bekend is dat ook een natuurlijke geneeswijze als homeopathie bij de behandeling van verminderde vruchtbaarheid een rol van betekenis kan vervullen.

Voor beide partners

Bij de homeopathische behandeling van verminderde vruchtbaarheid kunnen beide partners behandeld worden. De veelzijdigheid van de homeopathie biedt voor zowel man als vrouw aanknopingspunten om tot een situatie te komen waarbinnen zwangerschap kan ontstaan. Homeopathische geneesmiddelen hebben bovendien als voordeel dat ze geen bijwerkingen hebben en volkomen veilig te gebruiken zijn. Ook kan homeopathie bijdragen tot een betere algemene conditie.

Mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid

Bij de vrouw:

 • Leeftijd
 • Onregelmatige cyclus
 • Langdurig pilgebruik
 • Problemen van eileider of baarmoeder
 • Soa’s (Seksueel overdraagbare aandoeningen)
 • Leefstijl (roken, alcohol)
 • Stress/emoties
 • Familiaire belasting (het komt in de familie voor).

Bij de man:

 • Verminderde zaadkwaliteit
 • Problemen met zaadlozing
 • Ziekte (complicaties van de Bof, Soa’s etc.)
 • Leefstijl (roken, alcohol)
 • Stress/emoties
 • Zaadbaltrauma’s
 • Familiaire belasting.

In veel gevallen wordt geen duidelijke oorzaak gevonden die de verminderde vruchtbaarheid kan verklaren. Ook worden veel vrouwen alsnog spontaan zwanger binnen zes maanden nadat er een begin gemaakt is met onderzoek naar mogelijke oorzaken van onvruchtbaarheid.

De homeopathische behandeling en kinderwens

In het hele proces van onvervulde kinderwens naar zwanger worden, kan homeopathie vaak veel betekenen. Een homeopathische behandeling is gericht op de hele mens en neemt alle aspecten van het mens-zijn mee: de manier waarop uw lichaam functioneert, uw psychologische welbevinden, uw sociale leefomgeving, uw levensverhaal, uw erfelijke belasting. Voor een eerste homeopathisch consult nemen we dan ook drie kwartier tot anderhalf uur de tijd. In dat consult brengen we alle factoren die de vruchtbaarheid kunnen belemmeren in kaart. Wat zijn de erfelijke invloeden?  Welke ziektes heeft iemand in zijn leven gehad?  Zijn er ingrijpende gebeurtenissen geweest? Welke geneesmiddelen heeft iemand gebruikt?  Heeft iemand een Soa (seksueel overdraagbare aandoening) opgelopen, is er sprake van langdurig pilgebruik, hoe is het menstruatiepatroon etc.?

Een individuele behandeling

Gezien de complexiteit van verminderde vruchtbaarheid, zijn vaak meerdere consulten nodig. Hoe dichter we bij het unieke patroon van uw leven komen, hoe groter de kans van slagen van de homeopathische behandeling is.  Door  het voorschrijven van het individueel best passende homeopathische middel kan er evenwicht ontstaan met als gevolg zwangerschap. Ook wanneer je primair kiest voor een behandeling in het ziekenhuis, is homeopathie de moeite van het overwegen waard. Door homeopathische ondersteuning tijdens het traject, wordt de behandeling vaak als minder belastend ervaren. Je voelt je evenwichtiger en kunt de behandeling beter aan. Verminderde vruchtbaarheid leent zich niet voor zelfmedicatie. Je bent in al onze praktijken van harte welkom voor een individuele begeleiding, een luisterend oor en een doelgerichte behandeling. Ieders voorgeschiedenis is anders en er bestaat niet één geneesmiddel voor deze problematiek.  Een uitgebreid consult door een deskundige behandelaar is nodig om het juiste homeopathische geneesmiddel vast te kunnen stellen.

Homeopathie: natuurlijk en veilig

Hebben jullie een kinderwens, maar kun je moeilijk zwanger worden, overweeg dan de mogelijkheden van een natuurlijke en veilige onvruchtbaarheidsbehandeling: kies voor homeopathie.

 

Photo Credit: gabi_menashe via Compfight cc