Wat is homeopathie?

Samuel Hahnemann - Klassieke homeopathie

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze ontdekt door Samuel Hahnemann (1755-1843). In de homeopathie wordt gekeken naar een samenhang van klachten en symptomen. Iedere behandeling is op de patiënt afgestemd.

Homeopathie is een Complementaire Alternatieve Geneeswijze, kortweg CAM, gebaseerd natuurwetenschappelijke wetten. Het gelijksoortigheidsbeginsel vormt een belangrijke basis voor deze geneeswijze. Tijdens de homeopathische behandeling krijgt de patiënt homeopathische middelen bestaande uit gepotentieerde stoffen (stapsgewijze sterke verdunningen in combinatie met schudden). Deze stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen.

Homeopathie of Klassieke Homeopathie?

Bij Klassieke Homeopathie wordt gekeken naar een samenhang van klachten en symptomen. Iedere behandeling is op de patiënt individueel afgestemd. Tijdens  een consult wordt deze samenhang in kaart gebracht. Deze manier van werken is gebaseerd op de ideeën van de grondlegger van de Klassieke Homeopathie, Samuel Hahnemann (1755 – 1843). Hahnemann ontdekte dat alleen een klacht behandelen niet genoeg is. Om de problemen daadwerkelijk op te lossen moet op een dieper niveau naar de patiënt worden gekeken. Volgens de Klassieke Homeopathie zijn er namelijk verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van klachten. En omdat ieder mens uniek is verschillen deze factoren ook per patiënt. Hahnemann classificeerde (categoriseerde) de verschillende factoren en noemde dat de Ziekteclassificatie.

Naar een homeopaat

Wanneer je kiest voor een homeopathische behandeling kun je een afspraak te maken met een klassieke homeopaat bij jou in de buurt. In Nederland zijn vele homeopaten die werken volgens de Ziekteclassificatie van Samuel Hahnemann. Meestal kun je vrij snel terecht voor een eerste consult. Klassiek homeopaten zijn opgeleid om elke ziekte en alle klachten te behandelen. Uiteraard bepalen de klachten hoe complex de behandeling is. Vraag je homeopaat of hij of zij verwacht je te kunnen helpen, anders is het wellicht raadzaam een andere homeopaat te zoeken die meer ervaring heeft met het probleem, de ziekte of de aandoening. Lees meer over de homeopathische behandeling »

Homeopathische middelen

Homeopathie

De visie vanuit de klassieke homeopathie op genezen is dat het toedienen van de oorspronkelijke vorm symptomen geeft die lijken op die van de ziekte. Klassieke homeopathie gaat uit van het gelijksoortigheidsbeginsel, de overeenkomst van symptomen. De grondstof of oertinctuur wordt in een aantal stappen verdund en geschud, ook wel potentiëren genoemd. Het extreem verdunde eindproduct, het homeopathische geneesmiddel, zal de ziekte zonder bijwerkingen laten verdwijnen. Lees meer over homeopathische middelen »

Vergoedingen homeopathie

De tarieven voor een consult mag iedere homeopaat zelf bepalen, maar binnen de Klassieke Homeopathie worden veelal gelijke tarieven gehanteerd. Of de homeopathische behandeling vergoed wordt door de zorgverzekeraar is afhankelijk van de aanvullende verzekering. In veel gevallen wordt homeopathie (deels) vergoed. Lees meer over tarieven en vergoedingen »

Homeopathie als preventie

Homeopathie is erop gericht jou als mens gezond te maken en je immuunsysteem dusdanig in balans brengen dat beter bestand bent tegen ziektes. Als je immuunsysteem goed functioneert kun je een ziekte beter aan, want ziekte kan zich alleen maar ontwikkelen in het geval van een niet goed functionerend afweersysteem. Het vroegtijdig herstellen van het immuunsysteem kan erger voorkomen. Homeopathie kan dus preventief ingezet worden. Lees hier meer over homeopathie als preventie »

Meer lezen over homeopathie?