Naar een homeopaat

Algemeen
Homeopathie praktijk

Er zijn in het hele land vele homeopaten die werkzaam zijn volgens de ziekteclassificatie (zie: praktijken). Hun manier van werken is te herkennen aan het RH symbool achter hun naam. Dit betekent dat deze homeopaat volgens de ‘regels’ van Hahnemann werkt en hiervoor een speciale opleiding heeft genoten. Een overzicht van de RH-gecertificeerde klassiek homeopaten vind je hier.

Wanneer je besluit om te kiezen voor een homeopathische behandeling kun je een afspraak maken bij je homeopaat. Vaak kun je op korte termijn al terecht voor een eerste consult. De homeopaat waar je naar toe wilt hoeft niet per se in je eigen regio gevestigd te zijn. Je bent als patiënt vrij om een homeopaat te kiezen. Klassiek homeopaten zijn opgeleid om elke ziekte en alle klachten te behandelen. Uiteraard is het de ene behandeling complexer dan de ander. Heb je een specifiek en misschien complex probleem, dan is het aan te raden om vooraf aan de homeopaat te vragen of hij of zij verwacht je te kunnen helpen. Het is anders raadzaam om op zoek te gaan naar een homeopaat die meer ervaring heeft met een bepaalde probleem, ziekte of aandoening.

Nadat de bepaalde klacht verholpen is, is het verstandig om langer onder behandeling te blijven. De behandeling draagt namelijk bij aan het in balans brengen van je gezondheid. Een klacht is vaak een uiting van een onderliggende ziekte, welke voortkomt uit een situatie die niet in balans is. Het verder doorlopen van een behandeling, met nog enkele consulten per jaar, zal belangrijk zijn om ‘lekker in je vel te komen’ (zie: ziekteclassificatie)

Zoek een RH homeopaat bij u in de buurt

Het consult en de behandeling

De behandeling van klassieke homeopathie bestaat uit verschillende consulten en een regelmatige afstemming tussen de consulten door. Het eerste consult duurt meestal 1 á 1,5 uur. Hierin wordt de basis gelegd voor de behandeling en probeert de homeopaat zoveel mogelijk te weten te komen over de familiaire risico’s, de biografie van de patiënt en de ziektes die doorgemaakt zijn. Als de patiënt met een specifiek probleem of specifieke klacht komt zal de homeopaat daar uiteraard ook aandacht aan besteden. De patiënt vertelt het verhaal, de homeopaat luistert en vraagt.

Na het eerste consult zal er een homeopathisch geneesmiddel voorgeschreven worden. Vanaf dan start de behandeling. De klassiek homeopaat wil in de periode tot het volgende consult op de hoogte blijven van de resultaten van de behandeling, zodat de homeopaat de behandeling, waar nodig, kan bijsturen. Dit kan meestal per telefoon of per e-mail. De patiënt moet bij duidelijke verbetering of verslechtering de homeopaat ook informeren. Alleen op die manier kan een behandeling efficiënt verlopen.

Het vervolgconsult

Tijdens het tweede consult worden de ervaringen, reacties, verbeteringen en/of stagnaties naar aanleiding van de behandeling besproken. De homeopaat zal ook vragen of er nieuwe klachten zijn en of er nog dingen gebeurd zijn in het dagelijkse leven. Op basis van al deze informatie wordt er een nieuw geneesmiddel voorgeschreven of wordt het te gebruiken middel bijgesteld. Het kan ook zijn dat er een tweede middel bij komt ter ondersteuning. Een vervolgconsult duurt meestal 60 minuten. Tijdens ieder vervolgconsult probeert de homeopathie signalen op te vangen die van belang kunnen zijn voor een behandeling. Naast de lichamelijke klachten wordt er ook gekeken naar het welbevinden van de patiënt, de leefstijl en de leefgewoontes.

Vind een Klassiek Homeopaat bij jou in de buurt »