Fluoride, de giftige stof in veel producten

Gezond leven
Fluoride in flosdraad

Gebruik je tandenstokers, flosdraad voor je tanden of mondwater? De kans is groot dat je onbewust fluoride gebruikt. Een van de meest giftige stoffen die de mens kent. 

Preventief?

Van jongs af aan is ons geleerd dat het goed is om fluoride te gebruiken, vrijwel elk merk tandpasta en andere producten zoals zuigelingenvoeding, flessenwater en zelfs vitaminepreparaten bevatten fluoride. Ten onrechte wordt dit aanbevolen als preventieve tandheelkundige zorg, zo is ons geleerd dat Fluoride ontwikkeling van gaatjes tegengaat. Het is echter nooit bewezen dat Fluoride een bijdrage levert aan de bescherming van de tanden tegen gaatjes. Integendeel zelfs, door gebruik van fluoride kan de elasticiteit van tandglazuur verminderen en kan het tandglazuur zelfs gaan brokkelen.

Giftige stof

Wist je dat fluoriden giftiger zijn dan lood? En slechts iets minder giftig dan arsenicum? Door gebruik van fluoride bij het poetsen van de tanden of door het gebruik van tandverzorgingsproducten dringen deze giftige stoffen ongemerkt het lichaam binnen. Fluoride verbindingen worden nog steeds doelbewust toegevoegd aan drinkwater in een aantal gebieden op aarde. Ook bevatten veel waterdranken in de winkels kraanwater in plaats van drinkwater, door consumptie van deze dranken neemt men een behoorlijke hoeveelheid toegevoegde fluoride op. Zeker in combinatie met gefluorideerd leidingwater.

Medische posten krijgen elk jaar tal van klachten binnen, door overmatig gebruik van fluoride producten. Een fluoride vergiftiging kan ernstige schade toebrengen aan het lichaam en kan zelfs fataal zijn. De giftige chemische stof creëert een toxische toestand die verschillende schadelijke effecten kan veroorzaken. Hoe is het dan mogelijk dat fluoride nog steeds wordt gebruikt?

In actie tegen fluoride

In Nederland mogen we genieten van het feit dat het drinkwater niet gefluorideerd is. Fluoridering van drinkwater werd in Nederland gedaan om tandcariës tegen te gaan in het belang van de volksgezondheid. Echter is het nut van fluoride nooit aangetoond en blijkt uit onderzoek juist hoe giftig en schadelijk fluoride kan zijn. In Nederland is het wetsontwerp dan ook ingetrokken.
Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar een groot deel van de Amerikaanse bevolking toegang tot drinkwater heeft via openbare watersystemen, wat vrijwel overal hoeveelheden gefluorideerd water bevat. Ondanks gedegen onderzoek naar bewijs voor de werking van fluoride, waar uit blijkt dat er geen statisch significante verschillen zijn aangetoond, in zowel de vervalpercentages van permanente tanden of melktanden, in de gefluoreerde, niet-gefluoreerde en gedeeltelijk gefluoreerde testgebieden.

Je kunt dus stellen: het werkt niet waarvoor men zegt dat het bedoeld is.

Toch worden fluoride houdende producten op grote schaal verspreid door onder andere de vele supermarktketens en drogisterijen. Het lijkt alsof men zich niet bewust is van de hoge concentraties fluoride dat het lichaam binnenkrijgt, waarbij ook keuringsdiensten en de overheden slechts toekijken. Hoe is het mogelijk dat fluoride nog onderdeel kan uitmaken van zoveel producten, terwijl het zo schadelijk is?

Alternatieven voor fluoride

Er zijn alternatieve producten, die geen fluoride bevatten. Van houten tandenstokers tot fluoride vrije tandpasta en fluoride vrij mondspoelwater, om het tandvlees en de tanden te onderhouden.