Gastheer voor de luizen

Hoofdluizen
Hoofdluis

Hoofdluis is een plaag voor iedereen. Wie kent het niét? Het hele huis moest schoongemaakt worden. Kussens, beddengoed, winterjassen en mutsen, alles moest gereinigd worden. 

Alle adviezen die er zijn worden toegepast. Van een elektrische luizenkam tot en met een azijnnachtje passeren de revue als je Googelt op ‘hoofdluis’. Van agressieve shampoos tot vriendelijke huismiddeltjes, alles wordt uit de kast gehaald om er vervolgens weer te worden teruggezet voor je weet maar nooit…

Weg met die beestjes, hygiëne ten top. Kloppen, vegen, wassen, boenen, kammen totdat er geen neet meer over is. Maar heeft het daar wel mee te maken? Dit is wel een zinvolle vraag want in veel situaties is het opgevallen dat in een gezin slechts één kind luizen op het hoofd heeft en de andere kinderen hebben er geen één, maar krijgen er ook geen één…

Ook preventieve tips zijn te vinden op het internet. Van allerlei geurtjes tot en met flink wat haarlak, wax of gel gebruiken is helemaal in, om het toetreden van deze kriebelbeestjes te voorkomen. Er is zelfs een jaarlijkse (anti) luizendag. Maar zijn luizen selectief? Heeft het ene kind dan toch schonere haren dan het andere? Zijn luizen kieskeurig? Inventief? Intelligent? Hebben ze voorkeur voor een kleur haar? Nee, niets van dit alles.

Gastheer voor de luizen

Het wel of niet ontvankelijk zijn voor luizen heeft alleen maar te maken met het wel of niet ‘gastheer’, ‘gastvrouw’ of ‘gastkind’ te willen zijn. En dan willen tussen aanhalingstekens natuurlijk, want hier kiest niemand voor. En tóch is het wel een belangrijk gegeven. Je bent gastheer/-vrouw of –kind wanneer je eigen grenzen wat minder scherp of duidelijk zijn. Anders gezegd; je bent eigenlijk veel te lief voor een ander in die periode. Je mag wat meer voor jezelf opkomen. Je bent ook makkelijker toegankelijk wanneer je weerstand verminderd is. Immers dan ben je al druk genoeg met jezelf, je snotneus, je griep of de gevolgen van een periode van verminderde slaap.

Het afweersysteem

Je afweersysteem is ook verzwakt wanneer je zorgen hebt; wanneer je gepest wordt bijvoorbeeld, of wanneer je merkt dat je ouders heel veel ruzie hebben, misschien wel verteld hebben dat ze gaan scheiden. Je kunt ook zorgen hebben als het op school niet zo goed gaat, je cijfers slecht zijn, je geen leuke vrienden of vriendinnen hebt of wanneer een huisdier of familielid komt te overlijden.

Verminderde weerstand

Op die momenten is je weerstand vaak beduidend minder. Je bent een ‘makkelijke’ prooi geworden voor een verkoudheid, de griep of luizen. Kortom je weerstand kan wel even een flinke boost gebruiken. Voorjaar? Zomer? Vakantie of gewoon even een flinke periode aan de vitamine C. Dat gaat helpen!

Tegenwoordig springen luizen de pan uit. Heel anders dan zo’n 40 á 50 jaar terug. Toen had nauwelijks iemand ook maar één luis. En als je dan de ontwikkelingen gaat analyseren, dan klopt het redelijk want de gezondheid van ons mensen is wel degelijk achteruit gehold. Ook zijn de omstandigheden meer veeleisend dan langere tijd geleden. Cito’s beginnen al in groep 0, de stopwatch is een nerveus makende reus op de achtergrond, dus met andere woorden hoeveel meer spanning is er dan eerder toen we mochten spelen tot en met een jaar of zeven.

Kortom, er worden veel eisen gesteld waardoor het meer en meer kracht, energie en weerstand kost om goed en stevig in je schoenen te blijven staan. Veiligheid, grenzen, rust, reinheid en regelmaat, een goede voeding, vitamine C en geen zorgen maakt dat je weerstand flink vooruit kan gaan. De gevoeligheid voor luizen kan enorm afnemen wanneer je homeopathische middelen in gaat zetten. In de preventie vind je hier de oplossing, maar ook zeker als de luizen je al te pakken hebben. Snelle, goede resultaten waarbij je niet alleen de luizen wegjaagt, maar waarbij je ook zeker een stuk beter in je vel komt te zitten.

Weerstand dus op alle fronten!