Gebitsproblemen bij de hond en kat

Blog
gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen veel voor bij honden en katten. Er zijn een aantal symptomen die daarop kunnen wijzen, maar die zijn niet altijd even duidelijk voor de eigenaar. Het goed observeren van je dier is daarbij belangrijk. Bij gebitsproblemen is er meestal een gebitsbehandeling nodig, maar homeopathie heeft ook zeker een toegevoegde waarde in de algehele behandeling.

Gebitsproblemen

Bij honden en katten komen gebitsproblemen regelmatig voor. Niet alleen bij de oudere honden en katten, soms ook bij jonge dieren (bijv. door trauma of FORL bij de kat).

Wist je dat: 80% van de honden en 70% van de katten gebitsproblemen hebben?

Gebitsproblemen bestaan o.a. uit: afgebroken elementen (bijv. door trauma), afgesleten elementen (bijv. door op stokken of stenen te bijten), vorming van veel tandplaque en tandsteen, gaatjes, teruggetrokken tandvlees, tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis), ontsteking van de mondholte (stomatitis), loszittende elementen en tandhalslaesies bij de kat (FORL).

Symptomen

De meest voorkomende symptomen bij gebitsproblemen zijn:

  • Afgebroken of missende elementen (bijv. na trauma)
  • Stinken uit de bek
  • Moeite met kauwen of kauwen aan één kant
  • Minder eten met gewichtsverlies tot gevolg
  • Pijnuiting bij aanraken van de bek
  • Rood, bloedend en/of gezwollen tandvlees
  • Kwijlen
  • Tandplak (witte aanslag)
  • Tandsteen (gele/bruine harde aanslag)
  • Verandering in gedrag (bijv. chagrijnig worden, zich afzonderen, minder actief, minder spelen)

Deze symptomen worden niet altijd herkend door de eigenaar of de symptomen zijn subtiel en worden niet snel opgemerkt. Soms weet een eigenaar pas dat er een gebitsprobleem speelt als het dier is nagekeken door de dierenarts.

Behandeling

Een gebitsbehandeling onder narcose is vrijwel altijd noodzakelijk bij gebitsproblemen. Het gebit kan dan goed worden gereinigd, er kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt waarbij de wortels in beeld worden gebracht en de aangetaste elementen kunnen worden behandeld of verwijderd.

Daarnaast wordt ook de nadruk gelegd op het (dagelijks) tandenpoetsen om verdere gebitsproblemen te voorkomen.

Homeopathie              

Homeopathie kan in de meeste gevallen een gebitsbehandeling niet vervangen. Met homeopathie kan echter wel de gevoeligheid voor het ontwikkelen van gebitsproblemen worden aangepakt en in de preventieve sfeer om gebitsproblemen te voorkomen. Als er bijv. sprake is van een tandvleesontsteking, dan wordt de ontstekingsgevoeligheid van het dier meegenomen in de behandeling. Het zorgt er eigenlijk voor dat het dier van binnenuit zichzelf hersteld en versterkt, zodat het gebit sterker wordt en er niet of minder snel gebitsproblemen ontstaan.

Indien er een gebitsbehandeling onder narcose noodzakelijk is, dan kunnen er homeopathische middelen worden ingezet om de narcose sneller te laten uitwerken en om de pijn tegen te gaan nadat er elementen zijn getrokken.

Tamara van der Snoek, dierenarts en klassiek homeopaat voor dieren