Griep na de griepprik

Annelies Meester
Griepprik

De griepprik wordt tegenwoordig standaard aanbevolen wanneer je de leeftijd van 60 jaar hebt bereikt. In de maand oktober worden de 60-plussers daarvoor opgeroepen, of je nou gezond bent of in de zogenaamde risicogroep zit.

Zo overkwam dit ook de 60-jarige Annette. Zij gaf eraan gehoor en kreeg in de maand november de griepvaccinatie toegediend. Een maand later kreeg ze griep, met hoge koorts. Toen de koorts gezakt was, zei iedereen “nou ben je er weer vanaf”, maar zelf had Annette dit gevoel niet. “Er klopt iets niet”, dacht ze.

Ze hield een pijnlijke plek in haar long en kort daarna laaide de koorts weer op. Het werd zo hoog dat ze begon te ijlen en midden in de nacht met ambulance naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daar kreeg ze antibiotica, maar die sloeg niet aan. Een tweede kuur gaf ook weinig resultaat. Omdat de longen niet goed meer werkten, door de ontsteking, kreeg ze veel te weinig zuurstof binnen en ontstond er een levensgevaarlijke situatie. Annette werd naar de intensive care gebracht, geïntubeerd en beademd. Nog meer medicijnen werden toegediend om de bacterie te overwinnen. Na 12 uur begon de koorts eindelijk te zakken en langzamerhand leek de situatie onder controle. Het bleek dat zij een zware longontsteking had, met een infiltraat, dat is een plek waar veel ontstekingsmateriaal is opgehoopt, in de rechterlong.

Het is kantje boord geweest, de familie is erg geschrokken. Annette zelf weet er niet veel meer van, het grootste deel van de tijd is ze half of helemaal niet bij bewustzijn geweest, maar door de reactie van haar familie, realiseert ze zich dat ze de dood in de ogen heeft gekeken. Als we proberen te begrijpen wat er nu gebeurd is, moeten we ons eerst realiseren wat een griepprik of vaccinatie doet. Als we ingeënt worden tegen een bepaalde ziekte, gebeurt dat met een verzwakt micro-organisme, zoals een bacterie of virus. Ons lichaam reageert met het maken van antilichamen tegen dit verzwakte micro-organisme, zodat we niet meer zo’n sterke afweer reactie genereren, als we in aanraking komen met die bepaalde ziekteverwekker en dus minder ziek worden. Eigenlijk kan het lichaam dus niet meer voluit reageren en wordt het eigen afweersysteem geblokkeerd. Bij Annette heeft dit tot gevolg, dat ze de griep niet geheel overwint en er in haar long een plek achterblijft waar ziekteverwekkers stand blijven houden.

Andere mogelijke verklaringen zijn dat ze toch juist ziek is geworden van de geïnjecteerde ziekteverwekkers of een allergische reactie heeft ontwikkeld op de zogenaamde hulpstoffen of additieven van de injectievloeistof, zoals formaline, squaleen of thiomersal. Annette vraagt homeopathische ondersteuning voor haar herstel. Ze krijgt medicijnen om haar vitaliteit en afweer te verbeteren en speciale medicijnen om haar longen te versterken. Ze is gestopt met roken, wat ze gelukkig als een logische en onvermijdelijke keuze beschouwt. Annette weet ook dat ze de griepprik volgend jaar niet meer zal nemen. Ze gaat zorgen dat ze in een goede conditie komt en zodoende met haar eigen afweer de winter zonder al te veel problemen door kan komen.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester