Griep tussen carnaval en wintersport

Ervaringen uit de praktijk
Wintersport

Het carnaval is net geweest. Nu inpakken voor de wintersport. En dan opeens heb je griep. Bij een homeopaat ten zuiden van de grote rivieren staat de telefoon roodgloeiend. 

Het griepvirusje kunnen we niet op wintersport sturen…

Het is maar een klein virus. Griep. Maar het gedijt goed in een zachte kwakkelwinter. Net als veel mensen beleeft het griepvirus veel lol aan het carnaval. Het bedenkt dan al allerlei snode plannetjes voor de periode erna. Ervaringen van een homeopaat in carnavalsferen.

Uitkijken naar zon en carnaval

Nederland kent een aantal donkere maanden. November, december … Vaak regen, soms sneeuw. Het blijft maar donker, koud, nat en guur. Weken achtereen, maanden zelfs. Maar zo in de derde week van januari wordt het lichter. We kijken uit naar warmere dagen, meer zon en natuurlijk het carnaval.

Drie dagen feest

Intussen bouwen de echte carnavalsvierders in grote boerenschuren aan hun carnavalswagens. Daarmee willen zij straks een prijs in de wacht slepen. Dan is het zover. De zuidelijke Nederlander gaat onder in het groepsgebeuren. Dat het veel regent en waait buiten, deert hen niet. Veel hapjes, veel drankjes, veel gezelligheid. Tussendoor even een frisse neus halen buiten. Want binnen zweet je ècht! Als je een druipneus hebt, vraag je de zakdoek van de feestganger naast je. ’s Avonds zoek je pas erg laat je bed op. Het is immers maar drie dagen feest!

De griep slaat toe

De week daarna staat mijn telefoon roodgloeiend. Patiënten die zeggen dat ze maar blijven hoesten. Of ik kan helpen. Met een beetje geluk zijn ze dan er vanaf vóór de wintersport. Anders kunnen ze niet skiën. Ze zijn zo druk: alles wassen, inpakken. Het moet allemaal schoon mee natuurlijk. En terwijl het een deel van Nederland lukt om op tijd richting pistes te gaan, ligt de rest van de Nederlanders in bed. De griep lijkt toe te slaan.

Griep ondanks vaccin

Theoretisch kunnen het nooit van die grote aantallen zijn. Want heel veel mensen zijn toch gevaccineerd? O, we wisten niet welke griep er zou komen. Nee, de overheid wist dat ook niet. Maar in ieder geval leken we beschermd. Niets is minder waar. Elk jaar wordt gewoon een groot deel van de bevolking getroffen door dit geniepige virusje.

Legaal uitzieken

Om van een epidemie te spreken, moeten de getallen kloppen. We zijn er bijna. Nog een paar honderd en dan hebben we opnieuw een griepepidemie. Dan kunnen we weer legaal en massaal de griep uitzieken. Hoe? Door de dingen te gaan doen waarvan dat griepvirus niet houdt! Voldoende rust nemen. Voldoende vitamines en mineralen tot je nemen. Gezond eten. Weinig stress. Geen onregelmatige leefstijl. Wat dat betreft moeten velen nog leren om goed voor zichzelf te zorgen.

Voortdurend voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen? Dat betekent dat je voortdurend zorgt voor balans in je gezondheid. Dat je daardoor voldoende reserves opbouwt. Voor tijden waarin je gezondheid onder druk komt te staan door veel drukte en weinig slaap. Carnaval bijvoorbeeld. Wie voortdurend goed voor zichzelf zorgt, kan carnaval wel aan.

Toch ziek geworden?

Ben je ondanks de goede zorg voor jezelf toch geveld door dat geniepige griepvirusje? Dan kun je ervan uitgaan dat de griep probleemloos verloopt. Dat er geen complicaties optreden. Dat de griep geen slepend karakter zal krijgen. Je hebt even een paar dagen wat koorts, je bent verkouden, je hoest misschien, je hebt een paar zere spieren of botten, maar na de tweede dag voel je alweer dat het beter met je gaat. Met extra vitamine C, extra fruit en een grogje zweet je de ziekte eruit onder het dons. Een week later voel je je als herboren, want met de griep ruim je ook wat op in je lichaam.

Behandeling en preventie

Homeopathische gezien kun je de griep goed ondersteunen met plantaardige middelen. Deze zorgen ervoor dat de koorts effectief is, dat de verkoudheid de bacteriën opruimt en dat je de rust kunt pakken. Een genezende slaap doet immers wonderen.

Homeopathisch gezien kun je de weerstand heel goed verhogen door op de juiste momenten middelen te gebruiken. Eerst om bestaande klachten op te lossen. Daarna om je constitutie sterker te maken. Daarmee is je afweersysteem altijd verdacht op virussen en bacteriën in de buitenlucht. Want die kunnen we niet op de wintersport sturen. Die zijn er altijd!

Vind hier een klassiek homeopaat bij jou in de buurt »