Landelijke Draag weer wit week 

Draag weer wit
Draag weer wit

Een berichtje in de krant: Een aantal gynaecologen van diverse ziekenhuizen in ons land houden tijdens de ‘Draag weer wit week’ per email een spreekuur om vragen te beantwoorden over hevig menstrueel bloedverlies. Eén op de vijf vrouwen heeft last van hevige ongesteldheid. Ze beseffen vaak niet dat het een medisch probleem is waarvoor oplossingen bestaan …. 

Ik herinner me een situatie van zo’n kleine 50 jaar geleden in de eerste klas van de middelbare school, toen één van onze klasgenootjes voor de klas een som moest uitleggen. Ze was lang, het was zomer en ze had een witte broek aan. Op het moment dat ze voor de klas stond was de hele klas getuige van een enorme bloedvlek in haar witte broek.  Een voor het meisje zeer nare situatie, want er viel een pijnlijke stilte, blikken over en weer, gegniffel bij de jongens en iedereen was afgeleid. Helaas was de lerares niet zo grootmoedig om dit meisje te redden uit het voor haar zo ellendige  moment.  Waarschijnlijk ook onthand met de situatie….

Vroeger was anders dan nu. Er werd nog nauwelijks over gepraat. Wikipedia  was nog niet te raadplegen in die tijd.  Je wist amper wat menstrueren was en in negen van de tien gevallen overviel de eerste menstruatie je enorm. Je had ‘het’ of je was  ‘het’ en je ‘kon’ niet zwemmen en iedereen wist dan wel waar je het over had.  Heel anders dan in deze tijd waarop een 4-jarig meisje rustig kan melden dat ‘mama ongesteld is’, zonder inhoud overigens, als normaal onderdeel van het dagelijks bestaan. Immers, ‘dat krijg jij ook als je een mama wordt….’

De ‘Draag Weer Wit Week’ haalt de al lang vervaagde herinnering weer levendig boven.

Maar waar zit nu het probleem?

De menstruatie is een reinigingsperiode.  Een periode van even bezig zijn met jezelf. En eigenlijk verdient dat rust, zoals in andere culturen het geval is.  Je mag je drie dagen terugtrekken en hoeft je nergens zorgen over te maken, je slaapt even bij, je eet licht verteerbar voedsel in die dagen en geen mentaal, emotionele of fysieke inspanningen.  Even niets….  In onze huidige tijd is dit niet meer denkbaar. Als we de TV reclames mogen geloven zijn het bijna de beste dagen van de hele maand; stralend, actief, de leukste moeder en echtgenote en vooral vól energie.

In de puberteit, het begin van de menstruatie periode kan de cyclus nog behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Onvoorspelbaar in regelmaat, vloeiing en in pijnsensatie. Het voor iedere vrouw eigen en unieke hormonale systeem,  moet nog op gang komen. Dit is een natuurlijk proces wat soms een periode in beslag kan nemen, maar dan toch z’n ritme moet vinden.

Als volwassen vrouw hoort de menstruatie eigenlijk geen problemen te geven. Als in de puberteit de cyclus zonder problemen op gang komt, zal dit normaal gesproken op dezelfde wijze zo doorzetten. De huidige, zo geïntegreerde PMS klachten horen eigenlijk maar een dagje te duren i.p.v. een week of zoals soms zelfs, direct al te beginnen na de eisprong halverwege de cyclus.

Huisje, boompje, beestje

Zwanger zijn is een gezonde ziekte. Je bent wat moe in de eerste drie maanden, maar dat mag ook. Er gebeurt veel in die periode en dat kost energie.  Een gezonde,  probleemloze zwangerschap moet eigenlijk een dito (thuis) bevalling en kraambed opleveren. Bij benadering dan een roze wolk!

Waarom de associatie met andere levensfasen?

Vaak zien we in de praktijk patiënten met problemen van veel vloeien, vooral tijdens de overgang. Al de laatste, op de menopauze voorbereidende menstruaties, zijn instabiel en gaan gepaard met veel bloedverlies.  Door het vaak onregelmatige karakter kan het je ook zomaar weer overvallen. Voor een deel is dit ‘normaal’. Voor een groot deel ook niet. We leven in een tijd waarin jonge meisjes al in het begin van het ontstaan van hun cyclus de pil krijgen voorgeschreven voor buikpijn, onregelmatige vloeiingen of andere ongemakken.  Het lijkt een oplossing, helaas is dit niet het geval.

Het niet vanuit het meisje zelf, regelmatig worden van de cyclus,  is een symptoom. Soms heeft het nog wat langer tijd nodig, soms heeft het andere oorzaken zoals bijvoorbeeld de erfelijke tendens. Moeder heeft hormonale problemen en wellicht Oma ook al. Dan ligt de angel al verder terug in de tijd en is het als het ware een familiaire tendens geworden. Het niet regelmatig worden van de cyclus  kan ook met emotionele problemen te maken hebben.

Komt een meisje met deze menstruatieproblemen bij ons in de praktijk, dan duurt het meestal maar heel even en de menstruatiecyclus is weer normaal op gang.  Dat is winst, want een goede start is het halve werk…  Krijgt een meisje op die jonge leeftijd al de pil voorgeschreven, dan wordt haar cyclus kunstmatig op gang gebracht, kunstmatig op gang gehouden en kent het niet dié eigenheid en functionele mogelijkheid om vaak in latere hormoon veranderende fasen goed te reageren. Denk daarbij aan een zwangerschap, de bevalling, de postpartum periode en later de overgang.  Het is van wezenlijk belang dat natuurlijke processen ook natuurlijke processen mogen blijven en niet op een kunstmatige manier, chemisch synthetisch op gang gehouden worden.

Draag weer witEen spiraaltje als de Mirena, dus een spiraaltje met hormonen is van een gelijke orde. Het onderdrukt vaak ook nog eens de kunstmatig op gang gebrachte vloeiing, wat meisjes en jonge vrouwen overigens  heerlijk vinden. Natuurlijk een menstruatie is niet écht iets waar je blij van wordt, maar het hoort er wel bij. Het heeft een functie en die functie is veel verstrekkender dan we denken en de medische wetenschap ons wil laten geloven.

Een goed begin is dus het halve werk in deze en alleen op deze manier kan ieders eigen hypofyse het zo ingewikkelde hormonale systeem op een, voor ieder eigen,  individuele manier aansturen.    Grijpen we hier in, dan is vooral de hypofyse het orgaantje wat uit haar functie wordt gezet, iets wat we niet ongestraft kunnen doen in een organisme waarin alles zo nauwkeurig en met een doel is afgestemd en functioneert.  Echte, de gevolgen merken we pas veel later…. zoals in de overgang.

Vloeiingen en zo 

Allereerst kunnen we in een homeopathische behandeling in negen van de tien keer die extreme vloeiingen weer goed in balans brengen. Uitzonderingen bij b.v. myomen daargelaten. Daarvoor is medisch ingrijpen soms noodzakelijk, afhankelijk van de ernst van de situatie. We zien in de praktijk vaak een aantal opvallende kenmerken in de anamnese, de ziektegeschiedenis van de patiënt.  Vaak zien we zeker een drie-  tot viertal van de volgende belangrijke tools die we terugvinden in het verhaal en de geschiedenis van de patiënt.

  • Hormoongebruik zoals de pil, spiraaltje of nuvaring
  • Bloedtransfusie direct na de geboorte of later in de biografie
  • Resusbaby
  • IVF of soortgelijke hormonale behandelingen ondergaan  in verband met een kinderwens
  • Bloed/plasma donorschap
  • Bloed gekregen bij bijvoorbeeld een operatie
  • Reuma of hooikoorts  in de familie  of eigen biografie
  • Veel gereisd en Malariamedicatie geslikt
  • Veel overgegeven in eerdere zwangerschappen
  • Langdurig borstvoeding gegeven
  • Hepatitis vaccinaties gezet
  • Veel en langdurige menstruatieproblematiek
  • Geschiedenis van bijvoorbeeld veel diarree en overgeven

Werkelijk genezen kun je alleen zelf! 

Klachten ontwikkelen zich niet van het ene op het andere moment. Het lijkt soms wel zo, maar dit is nooit het geval. Altijd gaat er een onderliggend, vaak niet zichtbaar of voelbaar proces aan vooraf.  Soms is er sprake van een familiaire belasting en dat te samen maakt dat iemand bepaalde klachten gaat ontwikkelen.

Een klassiek homeopaat kan door deze klachten in kaart te brengen, hier vaak snel en effectief op voorschrijven, waarbij klachten van enorm vloeien naar de achtergrond verdwijnen en het leven er weer aangenamer uit ziet.  Onbalans wordt balans!  En wel door ons zelf genezend vermogen zélf op een natuurlijke, veilige manier weer opgelost. Slechts alleen dán is er sprake van echte genezing, als het lichaam het weer zelf heeft hersteld.

Regulier kent en adviseert men bij extreme vloeiingen de z.g. ballontherapie of Novasure.  Deze methodiek kan alleen toegepast worden als er geen kinderwens is, of meer is.

De Ballontherapie of Novasure blijft een symptoom bestrijding in plaats van de onderliggende processen op te lossen. Er is dan geen sprake van genezing of herstel van een onbalans.  Die onbalans blijft opnieuw, onderliggend aanwezig en vroeger of later weer op zoek naar een andere, nieuwe uitingsmogelijkheid.

Meer weten? Bezoek eens een klassiek homeopaat bij jou in de buurt »