Nationale poepdag

Blog
nationale poepdag

De Maag-Lever-Darm Stichting (MLDS) heeft 10 april uitgeroepen tot Nationale poepdag. Waarom? Omdat er nog steeds een taboe heerst over het praten over poep. Maar onze poep verteld ons zoveel over hoe het met onze gezondheid gesteld is. Is het dun, dik, onregelmatig, slijmerig, welke kleur?

Vies

Maar waarom praten we er dan zo moeilijk over? Poep is iets “vies.” Het ziet er raar uit, kan stinken en thuis en op school wordt er vaak ook geen aandacht aan besteedt. Soms nog wel in de biologieles, maar daarna houdt het dan ook snel op. Ook op feestjes en partijen wordt er al snel gezegd: “He bah, weet je niks leukers om het over te hebben?“. Maar wat als er iets niet goed is, met onze poep? Dan moeten we er wel over gaan praten. Het is belangrijk om te weten, dat je aan poep nou eenmaal veel kunt zien.

Effect op je darmen

Slechte voeding, stress, weinig lichaamsbeweging, medicijnen, drugs, alcohol en voedselallergieën, hebben een belangrijk effect op je darmflora en dus je ontlasting. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van ontstekingen, gewichtsklachten. Je hele gezondheid kan door je darmflora worden beïnvloed. Je poep kan dun zijn (diarree) of dik en te hard (obstipatie) of onregelmatig (de ene keer hard, de andere keer dun) heel lang en dun of raar gekleurd (zwart, rood, geel of wit/grijs/stopverf) of slijmerig. Dit zijn allemaal aanwijzingen dat er iets niet goed is in de darmflora.

Moet je elke dag poepen?

Het is niet onderzocht of het erg is om niet elke dag te poepen. Van nature hoeft dat niet perse iedere dag. Voor sommige mensen is eens in de 2 a 3 dagen oké. Ook kan het liggen aan de omgeving waar je bent. Ben je thuis, op t werk of op vakantie? Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je normaal, vaker of minder vaak naar de wc moet.

Wat kan homeopathie voor je betekenen bij darmverstoringen?

De darmen worden ook wel het 2e brein genoemd of de buikhersenen. De hersenen en darmen lijken ook wel op elkaar. Een wirwar van kronkels. In het darmslijmvlies zijn actieve zenuwcellen aanwezig die communiceren met de hersenen. Onze darmen zijn ongelooflijk slim. Ons voedsel wordt er verteerd en opgenomen en de darmen kiezen zelf welke stoffen we wel opnemen en wat we niet toe laten. Ook emoties ervaren we vaak als eerste in de darmen. Bij stress kan het zich uiten in buikpijn en diarree. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderen die voor het eerst naar school gaan en buikpijn krijgen van de spanning. Er gebeurt dan zoveel in het hoofd, dat dat zich in de buik vertaalt als pijn.

Angst en depressie

Ongezonde darmen kunnen ook depressies veroorzaken. Ook controle en angst als we teveel willen vasthouden kan constipatie teweeg brengen. Homeopathie kan veel bijdragen aan het behoud van gezonde darmen en het genezen van ziektes van de darm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontstekingen die tot rust worden gebracht met de juiste middelen. De stofwisseling wordt beter, zodat opnamen van voedingstoffen verbetert en de algehele weerstand en gezondheid kan toenemen. Je kunt hier rustig met je homeopaat over praten, sterker nog de homeopaat zal altijd naar je stoelgang vragen, want dan kan er iets mee worden gedaan!

Bronnen:
Internetsites: MLDS.nl, poepen doe je elke dag, nationale poepdag, therapiecentrum Twente