Radar Extra over cholesterolverlagende middelen

Hart- en vaten
Radar over cholesterolverlagers

Maar liefst 2,1 miljoen Nederlanders slikken cholesterol-verlagende middelen, waarvan het grootste deel statines. Veel gebruikers van die statines klagen voor bijwerkingen. Hoe ‘slecht’ is een hoog cholesterol eigenlijk? Verkleint het middel wel echt de kans op een hartaanval?

In het Radar Extra-tweeluik gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers, streefwaarden die volgens nieuwe richtlijnen steeds lager moeten zijn en de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek naar de middelen.

We horen al heel lang dat een hoog cholesterol slecht voor ons is. Dus, hoe lager je cholesterol, hoe beter. Maar is dat wel echt zo? ‘Er is in het geheel geen hard, wetenschappelijk bewijs van ’the lower the better’, aldus Dick Bijl, arts-epidemioloog.

Je slikt de medicijnen om te voorkomen dat je een hartinfarct krijgt, maar uit studies blijkt dat de levenswinst minimaal is. Lang niet iedereen heeft baat bij deze medicijnen en de bijwerkingen lijken erger dan gerapporteerd wordt door de industrie. Zo vertelt Gerryo dat ze veel pijn had: ‘Ik kon niks meer, ik kon niet eens meer bewegen.’

Weerstand tegen medicatie

Steeds meer mensen hebben weerstand tegen de medicatie. Zij passen in de plaats daarvan hun leefstijl aan, en gaan gezonder eten en meer bewegen. Drie mensen met een te hoog cholesterol veranderen onder begeleiding van huisarts Tamara de Weijer hun voedingspatroon. Al na vier weken daalt hun ‘slechte’ cholesterol. Antoinette neemt een aantal voedingspatronen onder de loep, en laat zien welke laagdrempelige initiatieveen er zijn op het gebied van bewegen.

Bekijk hier de uitzending terug »

 

Let op: stop nooit zonder overleg!
Stop nooit zomaar met medicijnen, overleg met je arts voor je stopt.

Bekijk dit ook »