VS probeerden VN-resolutie over borstvoeding tegen te houden om fabrikanten poedermelk te steunen

Nieuws

De Verenigde Staten hebben dit voorjaar geprobeerd een aanbeveling van de Wereld gezondheids-organisatie van de VN (WHO) over het geven van borstvoeding tegen te houden, om zo poedermelkfabrikanten te steunen. Dat schreef The New York Times onlangs.

De VS zouden enkele kleinere landen hebben gechanteerd door te dreigen met economische sancties of het intrekken van militaire steun. De Amerikanen gingen daarmee in tegen de consensus dat moedermelk voor de meeste baby’s beter is dan kunstmatige alternatieven. Volgens een overzichtstudie van het wetenschappelijke blad The Lancet uit 2016 zou universele borstvoeding 823 duizend dode baby’s per jaar schelen, en 20 duizend dode moeders. Ook zou het bijna 300 miljard euro besparen.

Maar moedermelk is ook een concurrent van poedermelk, en dus zou zo’n universele aanbeveling de fabrikanten daarvan geld kosten. De Amerikaanse blokkade is een nieuw voorbeeld van de regering-Trump die de belangen van het bedrijfsleven verkiest boven de belangen van zwakkere groepen.

Volgens The New York Times besloten de Amerikanen in te grijpen toen Ecuador in mei bij de Wereldgezondheidsorganisatie een resolutie indiende die regeringen opriep borstvoeding ‘te beschermen, te bevorderen en te steunen’. Ook stond in het voorstel dat de claims van poedermelk moeten worden gereguleerd.

Intrekken die resolutie, zeiden de Amerikanen tegen Ecuador, anders slaan we terug met handelsbelemmeringen of beperken we onze militaire steun. Nadat Ecuador was gezwicht, werden ook andere (ontwikkelings)-landen bedreigd die de resolutie wilden oppikken.

‘De conceptresolutie wierp onnodige hordes op voor moeders die hun kinderen willen voeden’, schrijft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie voor Volksgezondheid in een mail aan de Times. ‘We realiseren ons dat niet alle vrouwen in staat zijn hun kinderen borstvoeding te geven, om verschillende redenen. Deze vrouwen moeten een keuze hebben en toegang tot alternatieven, zonder te worden gestigmatiseerd.’

Uiteindelijk werd de resolutie ingediend door Rusland. De VS besloten het er toen bij te laten zitten.

‘We proberen niet de held te spelen hier, maar we vinden het verkeerd dat een groot land kleinere landen probeert te manipuleren, zeker over een kwestie die zo belangrijk is voor de rest van de wereld’, zei een Russisch lid van de WHO-delegatie tegen de krant.

VS probeerden tekst te verdunnen

De Amerikanen probeerden met verschillende procedurele ingrepen nog wel de tekst van de resolutie te verdunnen. Dat leidde tot het schrappen van een passage waarin de WHO werd opgeroepen technische of wetenschappelijke steun te geven aan landen die de ‘ongepaste reclame van voedingsmiddelen voor baby’s en peuters’ willen bestrijden. Verder bleef de oorspronkelijke versie grotendeels intact.

De Amerikaanse pogingen de moedermelk-aanbeveling af te zwakken passen in een al veel langer bestaande tactiek om schadelijke of inferieure producten daar te slijten. Nadat sigaretten werden ontmoedigd in de westerse landen, stortten de fabrikanten zich met hun producten en reclame op de ontwikkelingslanden. Hetzelfde gebeurt met medicijnen (met opium-achtige pijnstillers als recent voorbeeld), frisdranken en hamburgers.

Elke poging tot regulering wordt daarbij gedwarsboomd. Zo ging het tijdens de WHO-bijeenkomst in Genève ook over het bestrijden van obesitas, de moderne plaag van de ontwikkelingslanden. De Verenigde Staten slaagden erin een advies te schrappen om belasting te heffen op frisdranken (wat in sommige staten en steden in Amerika wel gebeurt).

Bron: Volkskrant