Werelddierendag en homeopathie

Actueel
Werelddierendag

Al sinds 1930 is Werelddierendag op 4 oktober een feit, maar wat vieren we nu eigenlijk op deze dag? De datum 4 oktober is gekozen uit eerbetoon aan Fransiscus van Assisi, een religieuze man met een groot hart voor de zwakkeren op deze wereld.

Niet alleen arme mensen kregen zijn aandacht, maar ook planten en dieren waren belangrijk voor hem. De bedenkers van Werelddierendag hebben de sterfdag van deze Fransiscus gekozen als jaarlijks terugkerende dag waarin dieren extra aandacht krijgen (alleen zaten zij er een dagje naast, want hij stierf op 3 oktober maar dat terzijde…).

Dierendag voor publiciteit

Dierendag wordt door steeds meer dierenrechtenactivisten gebruikt om in de publiciteit te komen. Een goed streven vind ik want kijk bijvoorbeeld naar het inmiddels bereikte verbod op wilde dieren in het circus. En in Zuid-Korea is het einde van de berengalindustrie in zicht; natuurlijk ook een mooi voorbeeld van het telkens weer onder de aandacht brengen van en actie voeren tegen dierenleed. Maar dichter bij huis zijn er ook legio voorbeelden te noemen van goede acties; wat te denken van bijvoorbeeld tuincentra die stoppen met het verkopen van konijnen en vogels zodat mensen geen impulsaankopen meer doen én waardoor de dieren in asielen meer kans hebben op een nieuw thuis.

Naar de zin maken

En wat betekent Dierendag eigenlijk voor jou? Is Dierendag verworden tot een commerciële dag of sta jij ook stil bij de vraag wat nu daadwerkelijk belangrijk is voor jouw dier? Ik denk dat deze laatste vraag dermate belangrijk is dat we die onszelf gerust vaker per jaar mogen stellen en dat we door hier oprecht en objectief naar te kijken én te handelen een heel belangrijke stap zetten om het onze dieren echt naar hun zin te maken. Heeft jouw paard bijvoorbeeld liever een nieuwe liksteen of is contact met soortgenoten belangrijker? En heeft je kat liever een hightech kattenbak of is een huis met speelmogelijkheden belangrijker? En jouw hond? Krijgt jouw hond al voldoende beweging omdat hij je de hele dag door in huis achterna loopt of is een lekkere wandeling door het bos belangrijker?

Dit lijken voor de hand liggende vragen, maar geregeld kom ik paarden tegen die alleen in een wei staan, zonder ooit –als kuddedier- contact te kunnen hebben met een soortgenoot. Dan kun je hem als eigenaar nog zo veel aandacht geven door hem iedere dag te poetsen of te rijden, maar de essentie van zijn bestaan is contact met soortgenoten. En hoe vaak hoor ik mensen zeggen dat zij door een hond te kopen bij een broodfokker in ieder geval dat hondje gered hebben. Hoewel ik dat argument begrijp, moeten we eigenlijk een stap terug doen in ons denkpatroon: wanneer we geen dieren meer kopen bij broodfokkers, is er voor hen geen bestaansrecht meer en is dat niet waar we uiteindelijk naar toe willen?

Broodfokkerij

In mijn praktijk kom ik geregeld honden tegen die uit de broodfokkerij komen; het zijn vaak slecht gesocialiseerde hondjes die op veel te jonge leeftijd bij hun moeder zijn weggehaald en zonder goede voeding. Hondjes bij wie het fysieke afweersysteem verre van optimaal is en waar allerlei infectieziektes op de loer liggen. Ook klachten als verlatingsangst staan hoog op de ranglijst. Bij één hond was deze verlatingsangst zo sterk dat hij zodra zijn baasje de deur uit ging de hele buurt bij elkaar joelde en blafte en overal in huis zijn behoeftes deed, ook al was zijn baasje slechts 5 minuutjes weg. Er was nog een tweede hond in het gezin, maar kennelijk was zijn elementaire basis als pup dermate verstoord dat hij geen steun kon halen uit de aanwezigheid van een soortgenoot. Ook wanneer zijn baasje wél thuis was, kwam hij niet tot rust. Hij sliep wel, maar bij het minste geluidje was hij al weer wakker en alert op wat zijn baasje ging doen.

Met behulp van homeopathie en met de nodige tips voor de eigenaar hoe hier het beste mee om te gaan, is deze hond nu veel rustiger geworden en kan zijn baasje weer met een gerust hart aan het werk.

Veiligheid

Maar nu terug naar Werelddierendag en denkend aan de vraag die mij bezighoudt; wat is nu echt belangrijk voor onze dieren? Wat is nu echt belangrijk voor het hondje uit mijn voorbeeld van de broodfokker? Ik denk veiligheid. Veiligheid die hij als pup heeft gemist en die hij zo wanhopig probeerde te vinden bij zijn eigenaar. En veiligheid is ook het sleutelwoord in het voorbeeld van het paard. Een paard voelt zich het meest veilig wanneer hij -net als in het wild- in een kudde loopt en waar paarden voor elkaar de wacht houden. En voor katten geldt in feite hetzelfde; waar voelt een kat zich vaak het veiligst? Op hoger gelegen plekken. En alle klim- en krabtoestellen voor katten gaan de hoogte in…

Dus een mooi thema voor Werelddierendag zou zijn: veiligheid. Laten we klein beginnen en onze eigen dieren een veilig en beschermd bestaan bieden.

Dit artikel is geschreven door Marielle Rekveld-Temminck