Wij en Libelle: Dossier Overgang

Wij en Libelle
Overgang

In de Libelle van 8 april 2016 (Libelle nr. 16) vinden we een informatief artikel over de overgang. Informatief vanwege Feiten & Fabels die genoemd worden.

Natuurlijk, geen mens is hetzelfde en de fabels zullen ook zeker de individuele verschillen vangen. De feiten zijn breed en aan de tijd ontwikkeld al hoewel dat niet met zoveel woorden in het artikel geschreven wordt. Maar het is een feit dat we in deze tijd leven en te maken hebben met de ontwikkelingen vanuit het verleden.

Is dat nieuw? Nee zeker niet. Elke generatie heeft te maken met de ontwikkelingen uit het verleden. Maar voor onze generatie geldt wel dat er grote veranderingen hebben plaatsgevonden. Grotere veranderingen dan de mensen zo’n 100 jaar en langer geleden doorleefden. Door deze veranderingen, die langzaam, een beetje ondergronds en diffuus zich ontwikkelen, ‘weten’ we ook op een bepaalde manier niet beter… immers wij groeien mee. We ‘zien’ het niet meer, het lijkt allemaal normaal.

Het vraagt dus wel enige scherpte om helder te kunnen blijven zien wat er daadwerkelijk gebeurt in plaats van alles maar ‘voor zoete koek’ aannemen. Wat nemen we zoal aan als feit?

  • Van de overgang krijg je meer rimpels
  • Je haar wordt dunner
  • Je wordt zwaarder

De rest van de vier onderwerpen in het artikel zijn de fabels.

Seksuele revolutie

Als we terug in de tijd gaan, weten we dat in de 60-er jaren de pil haar intrede deed. Het begin van de zogenaamde seksuele revolutie, een stukje vrijheid, gelijkwaardigheid, keuzevrijheid en andere mogelijkheden. Echter door de jaren heen is de pil een soort van gerenommeerd geneesmiddel geworden waar met name artsen en gynaecologen vrijgevig in geworden zijn. Over het algemeen wordt de pil heel gemakkelijk voorgeschreven voor allerlei klachten en al voor meisje op een zeer jonge leeftijd. De jongste in de praktijk was 9 jaar! Hormonen zijn verbonden met emoties, overgang & menstruatie (maanreiniging), je eigenheid, keuzes en met name jezelf kennen.

Emoties hebben een functie

  • De menstruatie als een reinigingsproces heeft een functie
  • De hypofyse (koningin van de interne secretie) heeft een functie
  • Jezelf kunnen zijn heeft een functie
  • Eigen keuzes kunnen maken is wezenlijk
  • Jezelf goed kennen is een múst.

En dit alles ontregel je door de pil, andere hormonen of het mirenaspiraaltje te gebruiken. Met het gebruik van de pil stuur je de hypofyse op vakantie. En deze hoeft niets meer te doen, terwijl deze als functie heeft het hele hormonale stelsel aan te sturen. Met het gebruik van de pil, doen we dit kunstmatig. Immers, deze hormonen zijn van chemisch synthetische origine. Of wel, van plastic gemaakt. De hypofyse kan verschrompelen of andere capriolen gaan uithalen. Functie creëert orgaan en als we het orgaan geen functie meer toedichten, gaat deze atrofiëren.

De vraag is of we dit ‘ongestraft’ ons lijf kunnen aandoen? Kunnen we zomaar iets helemaal ontregelen? Of heeft dit gevolgen? Laten we hopen van niet… Maar dat is illusie helaas.

Langdurig, veel of regelmatig hormoongebruik ontregelt ons hormonale stelsel zodanig dat, wanneer we dit veel gebruikt hebben problemen op hormonaal vlak gaan krijgen, zoals bij voorbeeld in de overgang. Alle hormonen die al die jaren zijn onderdrukt, vliegen de pan uit in de menstruele fase! En probeer ze dan maar weer eens onder het hoedje te vangen. Dat valt niet mee. Regulier antwoord op deze problematiek is; de pil doorslikken of andere hormonen gebruiken. Of anders gezegd, nog maar een aantal jaren alles onderdrukken. En dan zien we problemen ontstaan die tegenwoordig meer regel dan uitzondering zijn. Veel mensen hebben last van de overgang terwijl dit helemaal niet hoeft. De overgang verloopt normaal en zonder problemen wanneer iemand geen pil of andere hormonen heeft gebruikt. De overgangsperiode mag eigenlijk geen naam hebben wanneer het hormonale evenwicht gewoon gezond is gebleven en niet ontregeld door kunstmatige hormonen.

Het leven ziet er dan echt anders uit. Maar door de zo ingeburgerde pil weten we bijna niet meer anders. Iedereen lijkt ‘m te slikken. Vanuit de farmacie is hiermee de omzet gegarandeerd en marketingplan geslaagd. Maar of deze manier gezondheid bevorderend is kunnen we ons afvragen. Niet iedereen slikt ‘m gelukkig. En er zijn ook nog écht huisartsen en gynaecologen die hier heel zorgvuldig mee omgaan en vooral jonge meisjes nog geen pil als geneesmiddel voorschrijven!

Homeopathie en de overgang

Wat doen we als homeopaat in deze zich zo ver ontwikkelde tendens? We inventariseren in de eerste anamnese alle klachten die iemand heeft. En ook de klachten die iemand in een eerder fase van zijn of haar leven heeft ontwikkeld. Het verloop hiervan nemen we mee. Evenals de erfelijke belasting, het geneesmiddelengebruik en de emotionele beleving van dingen die geweest zijn of nu nog spelen. 

Gelukkig kunnen we op basis van deze inventarisering en de geïndiceerde middelen de hormoonbalans weer herstellen, de hypofyse weer ‘tot leven brengen’ en haar, haar functie weer laten opnemen. Dames in onze praktijken kunnen we met beduidend minder klachten door de overgang leiden. En dat is geen fabel maar een feit!