Contactallergie, de sluimerende moordenaar onder de allergieën

Bianca Koskamp
Contactallergie

Van de Nederlandse bevolking is ongeveer 15 procent allergisch voor metalen, met name voor een van de metalen, nikkel, chroom, kobalt, palladium en soms titanium.

Allergische klachten komen bij vrouwen driemaal vaker voor dan bij mannen. De vrouwen die het oplopen zijn voornamelijk werkzaam in de schoonmaak, verzorging, productie, voeding, kleding en cosmetica industrie. Het percentage ernstige gevallen van allergische reacties voor orthopedische metalen is circa 1 op 1000 patiënten. De bekendste metaalallergie is nikkelallergie. Mensen overgevoelig voor nikkelallergie krijgen na kort contact met het metaal reeds allergische reacties.

De snelle uitbreiding van allergieën de laatste eeuw wordt voor meer dan 90 procent veroorzaakt door verontreiniging zoals giftige chemische stoffen, zware metalen en metabole afvalstoffen in het lichaam. Ook straling (mobiele telefoons, iPad) speelt een rol. De toxische stoffen en straling verzwakken het immuunsysteem en deze is vaak niet meer in staat om alle giftige stoffen te absorberen. Het lichaam wordt gedwongen tot het nemen van noodmaatregelen. Deze noodmaatregelen zijn vaak dat het lichaam antistoffen vormt, die vervolgens de lichaamsvreemde stoffen (allergenen) moeten neutraliseren.

Bekende symptomen bij contactallergie:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Korsten en zwellingen
  • Bobbeltjes
  • Blaasjes
  • Huidschilfers

Chronische ontsteking door allergische reactie van metalen implantaten kan gewrichtspijn en zwelling veroorzaken en zelfs uitval van een gewricht. Nikkelionen komen terecht in het omliggende weefsel en blijven lang aanwezig nadat het implantaat is verwijderd. Huiduitslag door nikkel is een voorbeeld van contactallergie. Als de allergeen lang actief zijn, kan zich zelfs een huidtumor ontwikkelen.

De voedselindustrie draagt ook bij aan het ontstaan van allergieën bij mensen. Het is praktisch onmogelijk om nikkel 100 procent uit voedsel te halen, het is aanwezig in bijna alle voedingsmiddelen en productieverpakkingen.

Bij mensen die veel met nikkel werken kan handeczeem ontstaan. Bijvoorbeeld bij kassières, muntgeld bevat vaak namelijk relatief veel nikkel. Meestal is er in dat geval sprake van kleine, met vocht gevulde, blaasjes aan handpalm en vingers. De reactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam die normaal niet tot een dergelijke reactie leiden, wordt in de homeopathie bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Vaak zie je in iemands constitutie meerdere factoren die een aanleg kunnen verklaren. Er zijn diverse middelen in de homeopathie die kunnen worden ingezet. Een Klassiek Homeopaat kan het ontstaan van de klacht en symptomen in kaart brengen en de middelen hierop afstemmen

Dit artikel is geschreven door Klassiek Homeopaat Bianca Koskamp.

Foto: Marek Isalski (Flickr, CC BY-SA)