Als Parkinson in de familie zit

Parkinson
Parkinson

“Ik wil liever niet gelijk van die zware medicatie, wat bovendien slecht was voor hart en bloedvaten. Wel zou ik graag de trilling verminderd zien. Is Parkinson te verminderen met klassieke homeopathie?”

“Ik ben onlangs bij de neuroloog geweest en kreeg ik ook vanwege de diverse onderzoeken van de afgelopen 2 jaar te horen dat ik iets heb tussen familiaire trilling en Parkinson. Mijn vader heeft ook Parkinson. De neuroloog wilde starten met medicatie maar aangezien ik ondanks de trillingen goed kan functioneren wil ik liever niet gelijk van die zware medicatie, wat bovendien slecht was voor hart en bloedvaten. Wel zou ik graag de trilling verminderd zien. Is Parkinson te verminderen met klassieke homeopathie?” zo luidde de, in eerste instantie schriftelijke vraag, van Jacqueline toen ze onder behandeling kwam.

Ik legde haar het volgende uit in de verwachting dat ze zou begrijpen dat het ontstaan en daarna zichtbaar worden van symptomen een procés is en niet ‘zomaar uit de lucht komen vallende’ klachten. Er gaat veelal wel degelijk iets aan vooraf. Ik vond het belangrijk om haar dat uit te leggen omdat ik niet de illusie wilde wekken ‘dat we dit met homeopathie wel eventjes gaan oplossen’.
Oplossen gaan we het zéker, maar dan wel in de tijd die daarvoor nodig is. Omdat Jacqueline al zo’n 35 jaar oud is én mogelijk de erfelijke belasting een rol speelt met een vader die gediagnosticeerde Parkinson heeft, hebben haar klachten reeds 35 jaar de kans gekregen om zich onderliggend te ontwikkelen. Nog niet zichtbaar, maar wel mede door haar eigen ziektegeschiedenis zich geleidelijk ontwikkelend. Naast de erfelijke belasting en iemand’s eigen ziektegeschiedenis vormen hormoon gebruik, griepvaccinaties en reguliere medicijnen met hun bijwerkingen daarbij mogelijk een extra belasting.

Al deze factoren horen meegewogen te worden in de behandeling. Zo kan ook de biografie van iemand een rol spelen en wanneer deze vol problemen is, voor behoorlijke spanningen en dus ‘tegenwind’ zorgen. Gelukkig is dit laatste bij Jacqueline niet aan de orde. Vandaar dat de homeopathische middelen goed hun werk kunnen doen en Jacqueline steeds volgens wens en verwachting verbetert. De griepprikken die ze jarenlang gekregen heeft en de gebruikte hormonen doen even de behandeling iets stagneren.

Vlot trekken

Op deze indicatie ga ik haar andere homeopathische middelen geven die de behandeling weer vlot trekken. En dat is belangrijk. Het genezingsproces moet zich door kunnen zetten net zolang totdat alle zicht- én merkbare klachten verdwenen zijn. In de beginfase van de behandeling gebruikt ze overwegend plantaardige en dierlijke middelen. Daarna volgen de minerale middelen die er voor zorgen dat haar klachten niet meer terug komen. Ook láter niet! Een gevleugelde uitspraak is; het komt te paard en gaat te voet… Ik zou het iets aan willen passen, overeenkomstig aan de hierboven beschreven procesmatigheidH het lijkt te paard te komen en gaat te voet… immers, een ziekte lijkt er ineens te zijn, maar kijk maar eens terug.

En zo klopt, leert de ervaring, de filosofie van de grondlegger van de klassieke homeopathie Samuel Hahnemann in de praktijk altijd en overal, want hij wist ons te vertellen dat de totale genezing een derde van de tijd vraagt, die de ziekte nodig heeft gehad om te ontwikkelen. Dan bedoelt Hahnemann de totále genezing. Verbetering van de klachten heeft Jacqueline al na een week gemerkt. Een genezingsproces dat te voet de goede kant op gaat.