Bekkenbodem klachten en homeopathie

Annelies Meester
Osteoporose

In januari wordt de eerste landelijke bekkenbodemdag georganiseerd. Dit initiatief wil de klachten, die ontstaan vanuit de bekkenbodem uit de taboesfeer halen en meer informatie geven aan betrokkenen.

Het aantal mensen met problemen in en vanuit de bekkenbodem is groter dan we denken. Na onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 65% van de vrouwen boven de 45 jaar last hebben van onwillekeurig urineverlies. Dit is weinig bekend omdat er veel schaamte is rondom dit onderwerp. Immers als vrouw wil je zoiets liever niet weten voor je omgeving.

Homeopathie blijkt een enorme aanvulling

Er is vanuit de fysiotherapie een speciale bekkenbodemtherapie ontwikkeld. De bodem van ons onderlichaam bestaat namelijk voor een groot deel uit spieren die je kunt trainen. Veel klachten kun je met goede oefeningen op die manier verhelpen. Maar wat kun je daarnaast nog meer doen, als je niet verder komt en toch met ongemakken blijft zitten. Homeopathie blijkt een enorme aanvulling op het herstel van bijvoorbeeld urine-incontinentie en een verzakking van de baarmoeder. Het uitgangspunt is dan het behandelen van de oorzaak.

Wat is de oorzaak?

Eerst moeten we ons afvragen wat dan die oorzaak is van bovengenoemde bekkenbodemklachten. Is het ontstaan na de zwangerschap of de bevalling? Was er bijvoorbeeld sprake van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap of was de bevalling traumatisch, met een tangverlossing of hechtingen? Of is er een geschiedenis van blaasontstekingen die behandeld is met antibiotica. Kan de overgang een rol spelen in de ontwikkeling van de klachten. Elke oorzaak vraagt om een andere aanpak om het herstel zoveel mogelijk te bevorderen. Tijdens de homeopathisch behandeling moet daar dus vooral naar gekeken worden om de juiste medicijnen te kunnen kiezen.

De bevalling was niet makkelijk

Zo kwam de 36 jarige Daphne op consult met het probleem van onwillekeurig urineverlies. Ze vertelt dat het geleidelijk steeds erger is geworden sinds de bevalling van haar nu 2 jarige zoontje. De bevalling zelf was niet makkelijk. De baby was erg groot en ze moest ingeknipt worden. De hechtingen genazen slecht en raakten ontstoken. Daarboven op kwam ook nog een blaasontsteking, waarvoor ze antibiotica moest nemen. “Sindsdien voel ik me onderin kwetsbaar en ongemakkelijk”, zegt ze. “Ik ben inmiddels gestopt met sporten omdat dat ook niet meer ging zonder ongelukjes”. In het begin viel het nog mee, maar de laatste 6 maanden wordt het steeds erger en voelt ze zich onzeker worden. Met een bekkenbodemtraining is het wel iets beter geworden, maar tijdens hoesten en zwaar tillen kan ze haar plas nog steeds niet goed ophouden. Haar blaas wil af en toe ook zeuren en is ze bang dat er weer een neiuwe blaasontsteking komt. De homeopathische behandeling is gericht op het herstel van de bekkenbodem na de bevalling en het versterken van de weerstand van de blaas. Na enkele weken zijn de klachten verdwenen en gaat Daphne weer lekker naar de sportschool.

Sinds de overgang meer klachten

Ook de 62 jarige Margreet kwam om hulp vragen voor haar bekkenklachten. Zij vertelde dat ze sinds ze in de overgang is, het gevoel heeft dat de hele boel er zo vanonder uit zou kunnen zakken. De gynaecoloog heeft haar onderzocht en geconstateerd dat er sprake is van een verzakking. Deze bood de behandeling aan, waarbij door middel van een operatie een matje wordt ingebracht om de baarmoeder te ondersteunen. Margreet is daar huiverig voor, sinds ze op tv heeft gezien welke problemen daar uit voort kunnen komen. Ook een vriendin van haar kreeg erg veel pijn na het plaatsen van zo’n bekkenbodemmatje. Margreet heeft sinds de overgang nog meer klachten gekregen, dus de homeopaat richt zich met de behandeling op een herstel van deze overgangsklachten. Ook krijgt Margreet Schüsslerzouten mee om de weefsels van de bekkenbodem te versterken. Dit zijn supplementen, die ons lichaam gebruikt om stevig bind- en steunweefsel te bouwen. Gaandeweg verdwijnen de klachten en

Margreet is tevreden

Door de klachten van verschillende kanten te benaderen en vooral ook de ooraak te betrekken in de behandeling kun je veel doen en de kans op succes enorm vergroten. Het geeft je je vrijheid terug, zodat je met je lichaam weer alle kanten op kan die jij wil.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester

Lees meer artikelen van Annelies Scholten »