Circulair

Actueel
circulair

Het is ruim 25 jaar geleden toen ik voor het eerst iemand tegenkwam die vegetariër was. Een Indiër die om zijn uurtarief ingehuurd was bij de bank waar ik een IT-klus deed. In de kantine beval ik hem een maaltijdsalade aan met stukjes kip. Hij at geen vlees, hij was Hindoe en dus vegetariër. Aan tafel legde hij mij uit hoe het met voorouders en dieren zat. Voorouders konden in dieren zitten. Ik zei niets en knikte wat. Onzin, dacht ik uiteraard.

Het is geen onzin! Voorouders zitten in dieren…, maar ook in planten. Uiteraard wel anders dan Hindoes geloven. Alles op deze Aarde is circulair. Alles wat niet circulair is, is verbruik is afval. Als ik me nu zal ontdoen van alles wat niet circulair was, zou ik niet veel aan- of overhouden en zelfs mijn lenzen kwijtraken. Het zou het einde van dit artikel zijn.

Leven heeft de dood uitgevonden

Als er geen hergebruik zou zijn, zou alles allang op zijn. Stel er was op Aarde alleen maar een levende boom, meer niet, voor de rest geen leven. Levende bomen groeien. Stel deze boom had alleen water en CO2 nodig. Dan zou na verloop van tijd al het water, of al de CO2 in die boom zitten. Dat zou het einde van de boom zijn.

Het leven heeft de dood uitgevonden. Klinkt hard, maar dat is de enige manier om door te kunnen leven. Al het leven bestaat deels uit koolstof (C). Koolstof op, leven op. En op = op. Slechts 0,12% van (het gewicht van) de Aarde is koolstof… Voor degenen die van details houden: 32.1% is ijzer, 30.1% zuurstof, 15.1% silicium, magnesium 13.9%, zwavel 2.9%, nikkel 1.8%, calcium 1.5%, en aluminium 1.4%. De rest, 1.2%,  zijn al de andere elementen samen: Koolstof, stikstof, chroom, zilver, goud, etc.

Op=op

Als je het bovenstaande lijstje ziet, snap je het belang van circulaire economie, circulair leven zelfs. Want op = op. Geen zilver of goud meer, geen sierraden meer. Erg is dat wellicht niet, maar zilver en goud worden ook voor essentiële zaken gebruikt, waaronder computerchips en mobieltjes.

Circulair is van levensbelang

Als circulariteit zo belangrijk is, waarom leven we dan niet circulair? De reden daarvoor is dat circulair leven een stuk minder eenvoudig is, een stuk ongemakkelijker, een stuk duurder en ook nog eens beperkter. Elke plant streeft naar een maximaal resultaat met minimale middelen, dat geldt ook voor dieren, en dus ook voor de mens. Een maximaal resultaat met minimale middelen. Logisch, want draai het maar eens om: een minimaal resultaat met maximale middelen. Dat zou niet lang blijven leven. Omdat we het maximale willen met minimale middelen ligt de supermarkt vol met “gemak” (kant & klaar), zijn bezorgdiensten, auto’s, de elektrische fietsen, een succes, hebben we een wasmachine een vaatwasser, etc. Circulariteit speelt bij aanschaf nauwelijks een rol…

Moeten we wat doen? Ja, en snel ook. Dit zijn de belangrijkste actiepunten:

  1. Koop zo weinig mogelijk dingen (die niet circulair zijn).
  2. Produceer geen producten die niet circulair zijn (dan zijn ze ook niet te koop).
  3. Zorg ervoor dat plekken op de Aarde blijven waar de natuur haar gang kan gaan, waar circulariteit in stand blijft.

Om op dat laatste uit te wijden: 30% van het aardoppervlak moet onaangetast blijven om de Aarde leefbaar te houden. 30% van Nederland, van Duitsland, van de Noordzee, de Atlantisch oceaan, etc. Je kunt meedoen dit doel (het in leven houden van de Aarde) te realiseren. De ideële stichting BuyWorld is bijvoorbeeld met dat doel opgericht.