Natuurlijke hulpmiddeltjes die stress verminderen

Gezond leven
Ontspannen

Wat een vervelende situatie: tijdens een storm is je tuinparasol (die je vergeten was in te klappen) weggewaaid en natuurlijk precies op de auto van de buurman beland. Een geluk bij een ongeluk dat je wel een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Maar toch, een dergelijk voorval kan behoorlijk wat spanning opleveren. Gelukkig zijn er tal van laagdrempelige stressverlagende middelen.

Kruidenthee vermindert spanningshoofdpijn

Wist je dat gember een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer is? Maak voor jezelf een lekker kopje thee, met 250 milliliter water, een theelepel vers gesneden gember, een theelepel gedroogde lindebloesem en een theelepel gedroogde kamille. Eerst laat je de gember vijf minuten dompelen in kokend water in een afgedekte pan of pot. Deze neem je vervolgens van het vuur en dan voeg je de linde en kamille toe. Nog tien minuten laten trekken en klaar is je ontspannende thee.

Lavendelolie werkt ontspannend

Een massage met lavendelolie maakt je gespannen spieren lekker los. Mocht je niemand in de buurt hebben die je even flink kan kneden, masseer dan een paar druppels van deze heerlijk ruikende olie op je slapen. Ook kun je wat lavendelolie op een zakdoekje doen en de geur inademen. Verder doen een paar druppels op je kussen wonderen voor je nachtrust.

Zelf lavendelolie maken

Je kunt natuurlijk ergens lavendelolie kopen, maar in de zomer maak je het ook eenvoudig zelf. Snijd hiervoor flink wat stengels (met bloemetjes) van zo’n vijftien centimeter of langer af. De vers geplukte lavendel laat je minstens enkele dagen drogen. Vervolgens plet je voorzichtig de bloemetjes, zodat de geur vrijkomt. Stop alle lavendel in een schone pot en schenk hier een geurloze olie overheen, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Laat minimaal 2,5 centimeter tot de rand vrij, zodat de lavendel kan uitzetten. Doe de deksel op de pot en zet deze op een zonnig plekje. Idealiter laat je de pot hier zo’n drie tot zes weken staan om een echt goede lavendelgeur te krijgen. Gebruik een kaasdoek, fijne zeef of eventueel een koffiefilter om de olie af te gieten. Bewaar je zelfgemaakte lavendelolie in een donkere pot of fles, zodat de geur zo lang mogelijk behouden blijft.

Valeriaan kalmeert je centrale zenuwstelsel

Het extract dat uit de wortel van het kruid valeriaan wordt gewonnen, heeft op veel mensen een rustgevend effect. Maar het werkt niet bij iedereen. Bij een drogist kun je valeriaan kopen in tablet- en druppelvorm. En als je liever thee met valeriaanwortel drinkt, dan koop je deze in gedroogde vorm bij een natuur- of reformwinkel. Let wel op: naast deze natuurlijk hulpmiddeltjes zijn voldoende beweging, een goede nachtrust en gezonde voeding ook erg belangrijk om stress te bestrijden.

Dit artikel is geschreven door Pricewise.