De anticonceptie pil, een bittere pil?

Anticonceptie pil
Anticonceptie pil

De hormonen in ons lichaam zetten allerlei processen in beweging, wat gebeurt er wanneer we kunstmatige hormonen slikken? Onder normale omstandigheden wordt bij de vrouw door de hypofyse het Luteïniserings –hormoon (LH) en het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aan het bloed afgegeven. Deze hormonen stimuleren de rijping van het eitje (follikel) en de eisprong (ovulatie).

De follikel-cellen produceren oestrogeen, een hormoon die de hypofyse aanzet tot het maken en afscheiden van LH en die het baarmoederslijmvlies voorbereidt op implantatie van het embryo. Ook het progesteron, dat gemaakt wordt door het corpus luteum (restant van de follikel na ovulatie), helpt mee aan de voorbereiding van het baarmoederslijmvlies en daarna het vasthouden van het embryo. De concentratie van deze hormonen is hoog tijdens de zwangerschap.

De anticonceptie pil wordt gedurende 3 weken ingenomen, waardoor de hormoon-concentratie in het bloed kunstmatig wordt verhoogd en de hypofyse niet meer wordt geprikkeld tot het afscheiden van LH en FSH, waardoor cel-rijping en ovulatie uitblijven. Hiermee wordt in wezen de situatie van een zwangerschap voor korte tijd nagebootst. In de 4e week, nadat met inname gestopt is, volgt een zo genaamde “onttrekkingsbloeding”; deze wordt veroorzaakt door daling van de hormoonspiegel, waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en de “schijnzwangerschap” wordt opgeheven. De normale menstruatiecyclus is hiermee vervallen.

Progesteron zorgt er tevens voor dat het slijm in de baarmoederhals taai en ondoordringbaar voor de zaadcellen wordt. Op deze laatste functie berust de werking van de minipil en de prikpil. Zij bevatten enkel progesteron. Er komt dus wél een ovulatie tot stand, waarmee de betrouwbaarheid lager is dan de combinatiepil.

Beweging

Het woord “hormoon” komt uit het Grieks en betekent: ik zet in beweging. In dit geval zetten de hormonen de processen die te maken hebben met de voortplantingsorganen in beweging. De hormonen bemiddelen tussen zenuwstelsel en stofwisseling, tussen het denken en het wils-gebied. De effecten van de hormonen drukken zich niet alleen uit op het lichamelijke, maar ook op het mentale vlak, w.o. karakter, temperament, emoties, gedrag en stemmingen. Ieder mens heeft een volkomen unieke hormoonspiegel, waardoor ieder mens zich ook op een geheel eigen wijze naar buiten zal tonen. De hormonen worden door het bloed vervoerd, doorstromen daarmee je hele lichaam en bepalen samen met het bloed wie je bent. Door het toedienen van hormonen van buitenaf, wordt ingegrepen in de eigenheid van de hormoonspiegel. De meeste pillen hebben namelijk een identiek hormonaal evenwicht, waardoor deze dus niet afgestemd is op dat van de pilgebruikster. Dit betekent een ingreep op het hormonale evenwicht en daardoor dus ook op het lichamelijk- en geestelijk evenwicht. Een ingreep in je hele wezen, je IK, je zelfbewustzijn.

De beweging die het hormoon voorstaat, het proces wat door het eigen lichaam in stand wordt gehouden, wordt nu gestagneerd. Dit betekent een einde aan ontwikkeling; bewegen is immers ontwikkelen. Het lichaam wordt kunstmatig in een situatie van zwangerschap gehouden, hetgeen niet in overeenstemming is met je geest, die zich er van bewust is dat er geen zwangerschap bestaat.

Naast de stilstand in ontwikkeling, is aan de bijverschijnselen duidelijk op te merken welk een ingreep het pilgebruik heeft op het lichaam. Als men zich alleen al van deze mogelijke problemen bewust zou zijn, zou het pilgebruik misschien aanzienlijk kunnen dalen. De “Pil” is een anticonceptiemiddel, bestaande uit chemisch geproduceerde stoffen, die identiek zijn aan de – in ons lichaam aangemaakte – geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Vrijwel alle anticonceptie pillen bevatten een combinatie van beide hormonen, dit zijn de combinatiepillen. De minipil en de prikpil bevatten alleen progesteron.