Droes bij paarden

Algemeen
Droes

Op het moment van het schrijven van dit artikel is het weer erg wisselvallig.

Het ene moment schijnt het zonnetje met een comfortabele temperatuur, het andere moment stormt het en regent of hagelt het.

Bij mensen is dit de periode waarin de griepjes weer rondwaren ten gevolge van een weerstandsvermindering.

Ook bij paarden zien we in deze periode diverse ziektes voorbij komen, waaronder Droes.

Droes

Droes is de angst van veel paardeneigenaren en stalhouders, maar we moeten niet vergeten dat vrijwel alle paarden een keer droes krijgen in hun leven.

Veel veulens krijgen voor hun eerste levensjaar ermee te maken in de opfok en paarden tot 5 jaar lopen ook een hoger risico om droes op te lopen. Gelukkig knappen de meeste paarden goed op na een infectie met droes en bouwen ze hierna tijdelijke of permanente immuniteit op.

De verantwoordelijke bacterie bij deze zeer besmettelijke ziekte is de Streptococcus Equi Equi.

Ziekteverloop

De incubatietijd van droes is 3 tot 14 dagen.

Vaak ontstaat eerst koorts en een heldere, witte neusuitvloeiing. Hierna wordt de neusuitvloeiing pusachtig en wordt het paard sloom. Vaak is de eetlust ook minder

Hierna gaan de lymfeknopen in nek en keel ontsteken. Deze lymfeklieren kunnen hierdoor ernstig opzwellen en ook abcessen vormen. Op dit moment zie je vaak de bekende droesbult ontstaan onder of achter de kaak.

Deze abcessen zijn gevuld met pus en deze pus is op zijn beurt weer ontzettend besmettelijk.

Slikken kan moeilijk worden en er is een risico dat het paard stikt. Hierna breken vaak de abcessen door naar de keelholte of naar buiten en kan het paard doorgaans herstellen.

Herstel

In zeldzame gevallen verspreidt het zich in het lichaam en ontstaan er abcessen op andere plaatsen zoals de organen, dit noemen we verslagen droes. De kans op herstel is hierbij gering.

Overdracht gebeurt van paard op paard, maar ook mensen kunnen deze bacterie doorgeven als ze in aanraking zijn geweest met een besmet paard.

De bacterie is hardnekkig en kan lang overleven.

Omdat antibiotica het rijpen van de abcessen kan vertragen, wordt hier vaak niet voor gekozen. Dit zou enkel het ziekteproces vertragen, daarom kan dit enkel voordat de abcessen zich vormen.

Voorkomen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.

Er bestaat een vaccinatie tegen droes, maar deze voorkomt niet volledig dat er besmetting optreedt.

Wat kan homeopathie betekenen?

Homeopathie ondersteunt het zelf genezend vermogen van het lichaam en daarmee ook de weerstand. Dus preventief kan homeopathie worden ingezet om de weerstand te optimaliseren, waardoor de kans kleiner is dat de droesbacterie vat krijgt op uw paard.

Maar ook bij een bewezen besmetting kan homeopathie ondersteuning bieden bij het verlichten van de klachten.

Wil je weten wat homeopathie voor je kan betekenen, neem dan contact op met een klassiek homeopaat bij je in de buurt voor een advies op maat.

Je vindt deze op www.klassiekehomeopathie.nl

Bronvermelding:
Pavo.nl
Paardenarts.nl
Paardenkliniekderaaphorst.nl