Wij en Libelle: Dossier vitamine D

Nieuws

Fantastisch is de aandacht die Libelle in de week van 4 t/m 17 januari 2018 heeft besteed aan het vitamine D tekort van, we schatten, minstens 90% van de Nederlandse bevolking. De hoogte van het vitamine D gehalte moet tussen de 50 en de 150 liggen, met een grote voorkeur voor rond de 100!

Onze weerstand valt of staat natuurlijk met goed en gevarieerd eten, voldoende buiten zijn, beweging, goed en voldoende uren slapen. Soms een extra Multi als we het gevoel hebben dat we iets minder goed in ons vel zitten, zoals bij extra stress of bij veel emotionele turbulentie.

De ‘generatie Levertraan’ kreeg in de 50-er jaren te horen dat we beter het vet uit ons eten konden schrappen om lekker slank te blijven en gezond oud te worden. De ‘halvarines’ deden hun intrede, de ‘Becels’ ontwikkelden meer en meer reclamecampagnes om hun producten op de markt te brengen. Halvamel, magere yoghurt, magere melk werden tot standaard verheven. En zo dwaalden we langzaam af van de basis gezonde producten zoals roomboter. Want, aan één aspect werd niet zoveel aandacht geschonken, namelijk dat vitamine D alleen in vét oplosbaar is. En als je het vet uit de voeding weglaat, kan de vitamine D niet opgenomen worden. Ene oor in, andere oor weer uit… en dat jaren en jaren achter elkaar.

Als je flink in Google duikt, dan zie je dat een vitamine D en ook een vitamine C tekort tot ernstige chronische ziekten kan leiden. Chronische ziekten als hart- en vaatziekten ontwikkelen zich hekaas ten gevolge van een langdurig vitamine D en C tekort. Ook bij kanker is het vitamine D tekort één van de grondoorzaken. Nooit zie je het andersom; iemand met hart- en vaatziekten of iemand met kanker en een uitstekend vitamine D gehalte.

Kleine kinderen hoeven van onze consultatiebureaus vanaf 4 jaar geen vitamine D of AD meer te gebruiken. Een slecht advies, hier begint het! Een ander slecht advies van een huisartsassistente was; eet iedere avond maar een schaaltje kwark… Ook dát gaat niet helpen! En om deze reden was het fijn dat Libelle, met een groot bereik onder ons Nederlanders, aandacht besteedde aan het tekort aan vitamine D. Twijfel je aan je eigen Vitamine D gehalte? Vraag je huisarts gerust om een verwijzing om bloed te prikken. En moet je toevallig voor iets anders bloedprikken? Vraag dan ook een extra kruisje bij de Vitamine D.

Tekort aanvullen

Een te hoge dosis is vaak lastig voor het lichaam om goed op te nemen. Je ziet dan dat iemand lang en vaak door moet gaan. Vaak schuilt er ook een opname probleem. Een vertroebeld beeld dus en dan moet er iets aan de opnamebevordering gedaan worden. Neem bij voorkeur vitamine D in vloeibare vorm, omdat dit het makkelijkste opneembaar is. Het wordt gelijk al door de slijmvliezen in je mond opgenomen. Even inspeekselen heet dat…

Goede merken? Ja, die zijn er zeker wel. Neem de meest natuurlijke en niet de kunstmatige, chemisch synthetische vitamine D. Daar wordt een lijf niet blij van! En dan kruipt je vitamine D gehalte écht in een paar weken keurig naar de normaalwaarden, rond de 100. Je zult dan ook zien dat je je gelijk een stuk beter voelt. Chronische verkoudheden, vatbaarheid voor virale infecties, verslechterde weerbaarheid en elasticiteit, etc. verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Neem zeker elk jaar opnieuw vitamine D zodra de R in de maand is. En hebben we een slechte zomer, neem ze dan ook gerust een paar keer per week. Voorkomen is beter dan genezen! En je kunt beter ‘op niveau’ blijven dan in de herfst weer achter de feiten aan te hobbelen, dat is energie verlies immers?

Constateer je bij jezelf een opnameprobleem? Klop dan gerust bij één van onze praktijken aan!