Gezonde voeding vermindert kans op depressie

Gezond leven

Een gezond voedingspatroon leidt tot een verlaagd risico op depressieve symptomen, zo blijkt uit het promotie-onderzoek van Esther Vermeulen (Universiteit van Amsterdam). Zij vond een relatie tussen een gezond voedingspatroon (met veel groenten, olijfolie, granen, fruit, vis, peulvruchten en melkproducten en een gematigde hoeveelheid rood vlees) en een verlaagd risico op depressieve symptomen.

Er komt steeds meer bewijs dat voeding een beschermende rol speelt in de ontwikkeling van depressie en depressieve symptomen. ‘Gezonde’ voedingspatronen zijn mogelijk gerelateerd aan minder depressieve symptomen, terwijl ‘ongezonde’ voedingspatronen die vooral bestaan uit suikerrijke en vetrijke voedingsmiddelen waarschijnlijk geassocieerd zijn met meer depressieve symptomen.

Vermeulen wilde voedingspatronen identificeren die mogelijk gerelateerd zijn aan depressieve symptomen en testte deze in verschillende populaties, waaronder etnische minderheden die in Europa wonen. Verder richtte zij zich op enkele potentiële onderliggende mechanismen van depressie die beïnvloed kunnen worden door voeding.

Ze vond bewijs voor de relatie tussen een ‘gezond’ voedingspatroon dat rijk is aan groente, olijfolie, granen, fruit, vis, peulvruchten, melkproducten en matig in rood vlees en een lagere score in depressieve symptomen. Dit gold voor de hele populatie in Italiaanse ouderen en in een multi-etnische populatie woonachtig in Nederland. Er is echter geen consistent bewijs gevonden voor de relatie van ‘ongezonde’ voedingspatronen en depressieve symptomen tussen landen en etnische groepen.

Ook kon er geen bewijs gevonden worden voor BMI en inflammatie als onderliggende mechanismen. Wellicht beïnvloeden andere biologische- en gedragsmechanismen de associatie tussen voedingspatronen en depressieve symptomen. Zo noemt de promovendus dat oxidatieve stress, hersenplasticiteit en de microbioom-hersenrelatie andere mogelijke biologische mechanismen zijn. En dat gedragsmechanismen als emotie-eten en bewust eten mogelijk onderliggende factoren zijn voor de relatie tussen voeding en depressieve symptomen.