Hennepzaad: een bron van vitamines en mineralen

Gezond leven
Hennepzaad

Hennepzaad; een zeer gezonde bouwstof voor mannen, (top)sporters, vrouwen en kinderen. Hennep-zaad valt onder de zogenaamde Superfoods.

Superfoods zijn omstreden vooral omdat ze een opmars kennen in deze tijd en daardoor bedreigend zijn voor de belangen in de voedingsindustrie en reguliere gezondheidszorg. We mochten eens té gezond worden (http://nos.nl/artikel/619629-superfoods-bestaan-helemaal-niet.html). En natuurlijk is een tegenreactie te verwachten. Natuurlijke, gezonde en goede producten zijn niet te patenteren en dus kan de overheid, farmacie of voedingsindustrie hier niets aan verdienen. Dit is één van de redenen waarom het ministerie van Volksgezondheid haar maatregelen heeft aangescherpt.  Een soort van discriminatie maar dan anders…

Maar de kwaliteiten van Hennepolie en hennepzaad zijn onvolprezen. Het ondersteunt een goede werking van gewrichten, hart- en vaatziekten, het geheugen en stimuleert het hormoon serotonine. Hennepzaad is een bron van eiwitten en aminozuren. Voor (top)sporters & vegetariërs een bron van goede stoffen en eiwitten.

Hennep-eiwit is een mooie bron van eiwitten maar is door de lage aanwezigheid van sommige essentiële aminozuren niet ideaal als enige eiwitbron. Combineer het bijvoorbeeld door andere veganistische eiwit bronnen te gebruiken om alles compleet te maken. (Wetenschappelijk onderzoek van Hennepzaad, bron: PUBMED – J Agric Food Chem. 2010 Nov 24;58(22):11801-7.)

Hennep: een oeroude plant met medicinale kwaliteiten

Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Het bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen en werd door de eeuwen heen door heel veel culturen gebruikt. De hennep waar hennepzaden vanaf komen heeft in tegenstelling tot marihuana geen psychoactieve werking dus kan veilig worden gebruikt, ook door kinderen.

Eiwitten die lijken op onze lichaamseigen eiwitten

Hennepzaad is vooral door zijn op ons lijkende lichaamseigen eiwit heel goed opneembaar. Het wordt dus heel gemakkelijk opgenomen en geeft hierdoor veel energie. De elasticiteit neemt, op alle fronten toe. De concentratie wordt beter, de prestaties worden beter en dit wordt ook bij kinderen merkbaar in hun basisschoolperiode, zodat hun leerprestaties verbeteren.

Eiwitten bouwen je spieren op

Goede voeding, zonder toevoegingen of hormonen in bijvoorbeeld vlees,  is het allerbelangrijkste in de gezondheid van mannen, vrouwen én kinderen. Alle ballast als E nummers, kleurstoffen, hormonen etc. is lichaamsvreemd en het kost dan ons lichaam meer energie om het af te breken en weer lichaamseigen te maken, dan dat het energie levert en een goede balans opbouwt.  Zonde van de energie dus eigenlijk…

Na sojabonen is hennepzaad het rijkst aan eiwitten maar hennepzaad is veel beter verteerbaar. Eiwitten hebben we nodig voor onze spieropbouw, onze verbranding, ons uithoudingsvermogen en om onze bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Hennepzaadolie of hennepzaad bevat de 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in je stofwisseling.

Hennepzaad en hennepolie: vól met  gezonde onverzadigde vetzuren

Hennepzaad bevat omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren in precies de goede verhouding voor opname van het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoon regulerende werking.  Hennepzaad heeft van nature een ontstekingsremmende werking. Onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, je huid en je geheugen in een goede conditie.

Hennepzaad: een bron van vitamines en mineralen

Hennepzaad is rijk aan allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B vitamines B1, B2, B3 en B6. De B-vitamines zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding. Zou je je vitaler willen voelen? Voeg dan vooral B-vitamines (in de juiste verhouding) toe aan je menu. Dit kan o.a. door middel van hennepzaad. Vitamine E is ook belangrijk voor een goede hersenfunctie. Daarnaast inzetbaar als antioxidanten met onmisbare enzymen

Naast alle gezonde vetzuren, vitamines en mineralen bevat hennepzaad ook een flinke hoeveelheid antioxidanten en enzymen waaronder lecithine. Lecithine is belangrijk voor een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd. Hennepzaad is tevens rijk aan alfa, bèta en gamma globuline dat ons immuunsysteem helpt beschadigd weefsel te vervangen door nieuw weefsel. Hiermee kan Hennepzaad een preventieve werking hebben in de ontwikkeling en het ontstaan van kanker.

Hoe gebruik je hennepzaad?

  • In de salade
  • In de muesli / cruesli / smoothie
  • Gebruik ongeveer twee eetlepels per dag en kies voor de biologische variant.