Groeipijn bij kinderen

Kinderziektes
Groeipijn

Groeipijn is een lastige en vervelende klacht van spieren en pezen, met name van de benen, die bovendien erg pijnlijk kan zijn.

Groeipijn kan de nachtrust van zowel kind als ouder behoorlijk kan ondermijnen.

Wat is groeipijn?

Het kind wordt wakker met een pijnlijk brandend, verkrampt been. De pijn varieert van een beurs gevoel tot een krampende pijn, en komt het meest voor tijdens de nachtelijke uren. De pijn zit bij de lange pijpbeenderen, vrijwel altijd in de benen, ( bovenbeen of kuit) en in veel mindere mate in de armen. Het komt voor bij kinderen vanaf 3 tot ongeveer 15 jaar.

Hoewel groei vaak s’nachts plaatsvindt, is er geen echt duidelijke verklaring voor. Het lijkt vaker voor te komen bij kinderen die heel levendig en beweeglijk zijn, als ook bij gevoeliger kinderen. Artsen geven als verklaring dat er tijdens perioden van sterke groei, rek kan ontstaan aan spieren en pezen bij de aanhechting aan de lange pijpbeenderen, met name in de benen. Ook als reden wordt genoemd dat tijdens de groei de spieren enigszins opzwellen en het beenvlies onder druk zetten, wat de pijn veroorzaakt. Het kind heeft geen koorts. En er is geen roodheid, warmte of verdikking waar te nemen. De volgende dag blijft er een wat stijf/ beurs soms zwaar gevoel over in het aangedane deel.

De klacht kan zich herhalen van meerdere keren per week tot een herhaling na een paar maanden. Bij groeipijn zijn geen afwijkingen te constateren en het is op zich ongevaarlijk.

Reguliere behandeling van groeipijn

Meestal wordt geadviseerd een paracetamol of sinaspril te geven tegen de pijn. Daarnaast eventueel wat rek- en strekoefeningen voor een betere doorbloeding van de spieren waardoor de pijn minder wordt.

Homeopathische behandeling van groeipijn volgens de ziekteclassificatie

In de ziekteclassificatie onderscheiden we of een ziekte van buitenaf dan wel van binnenuit komt. Groeipijn is niet iets wat van buitenaf veroorzaakt wordt maar komt van binnenuit. Het wordt niet veroorzaakt door een val waardoor een spier verrekt wordt of iets dergelijks. Op onverklaarbare wijze is het er ineens. Maar is dat wel zo?

De homeopaat zal de klachten na vragen. Wat is het voor pijn en wanneer is de pijn er. Is er iets wat de pijn verbetert of verslechtert. Dat zijn vragen op de acute klacht. Ook wordt gevraagd naar andere symptomen die zich bij het kind voordoen. Naar het karakter van het kind, het slapen, de concentratie, hoe is het kind overdag, is het een levendig kind, of juist heel rustig. Dat zijn de vragen op de constitutie van het kind.

Bij groeipijn zie je meer levendige, wakkere kinderen, soms is er zelfs sprake van rusteloosheid. Dat is iets wat van binnenuit komt, het is als het ware de aard van het kind. De homeopaat zal ook vragen naar bepaalde ziekten binnen de familie van het kind. Het kind heeft mogelijk via de erfelijkheid een bepaalde gevoeligheid meegekregen. Er kan dus in de familie een klachtenpatroon liggen wat in relatie staat tot groeipijn.

Via de erfelijkheid ligt er dan een bepaalde aanleg in de constitutie van het kind, waar het kind zelf acuut uiting aan kan geven. In deze is er een prikkel in de vorm van groeien, het kind uit zich op de manier waar het gevoelig voor is, met in dit geval groeipijn.

Behandeling van groeipijn

Op deze verschillende aspecten van de klacht, wordt door de homeopaat voorgeschreven. Er wordt begonnen met een homeopathisch middel om de groeipijnen tot rust te brengen, en vaak ook met een middel op de erfelijke aanleg die het kind heeft. Deze middelen worden altijd in afwisseling gegeven. Nooit tegelijk.

Later in de behandeling zal het nodig zijn om op de constitutie van het kind voor te schrijven. Die ligt immers aan de basis van de mogelijkheid tot reageren. Hiermee breng je evenwicht in de eigenheid van het kind. Op deze wijze behandeld komt er snel rust in de pijnen, balans in het welbevinden van het kind en wordt binnen de constitutie de gevoeligheid geneutraliseerd, waardoor er een evenwicht ontstaat en het niet opnieuw tot een dergelijk reageren komt.