‘Kurkuma effectiever dan chemotherapie bij alvleesklierkanker’

Gezond leven
Kurkuma

Een opvallend interview met professor doctor Casper van Eijck in de Volkskrant van 19 maart 2016. Hij is in Nederland de enige hoogleraar chirurgie met het aandachtsgebied pancreas of alvleesklierkanker.

Het is een boeiend interview van een groot man met leesbaar veel liefde voor zijn vak en zijn patiënten. Een feit is dat alvleesklierkanker, naast longkanker de tweede meest snel dodelijkste vorm van kanker dreigt te worden. Slechts 10% van de patiënten met alvleesklierkanker is goed te genezen. Een team van deskundigen, onder leiding van Professor Casper van Eijck blijft hard werken voor meer resultaat. Alvleesklierkanker is een agressieve vorm van kanker met een zeer snel destructief verlopend karakter.

Opmerkelijke uitspraken

Een boeiend interview met een aantal opmerkelijke uitspraken die we graag voor iedereen toegankelijk willen maken. Ook voor mensen die dit artikel niet hebben gelezen. Chemotherapie blijkt nauwelijks effect te hebben op een pancreastumor. En toch wordt het gegeven…? Terwijl het nauwelijks effect heeft? Dan antwoordt Doctor van Eijck: “Zegt kurkuma je iets? Geelwortel! Bij alvleesklierkanker werkt kurkuma effectiever dan chemotherapie.”

En dan stelt Doctor van Eijck een eigen vraag: “Maar waarom geven wij niet die kurkuma maar wel chemo?”
“Nou?” vraagt interviewster Antoinnette Scheulderman.

En antwoordt Doctor van Eijck: “Vanwege de industrie natuurlijk! Ik heb met een inmiddels overleden patiënt literatuurstudie gedaan naar al gedocumenteerde alternatieven. En er is gewoon medische literatuur over de aangetoonde werking van kurkuma. Die informatie stuur ik nu ook door aan mijn patiënten. Je moet het wel elke dag door je eten doen. En dan werkt het net zo goed om de groei van kankercellen af te remmen als chemotherapie. Daarnaast zijn spruitjes een goed groente voor patiënten met alvleesklierkanker.”

“Het laboratorium van een ziekenhuis heeft per jaar 1 tot 2 miljoen inkomsten nodig vanuit de farmaceutische industrie. Dat betekent dat je dingen moet testen waar je als dokter niets aan hebt en je patiënten ook niet. We doen het toch, om de boel draaiende te houden en ook nog wat eigen ideeën te kunnen onderzoeken. Maar in mijn optiek is dat ongezond”, aldus professor doctor Van Eijck.

En een eindje verder in het interview: “Je mag best weten dat ik heel terughoudend ben in het adviseren van chemotherapie”.

Het hele interview is zeer de moeite waard om te lezen. De opvallende uitspraken van professor Casper van Eijck zijn een overweging waard. Bijzonder is dat hij durft uit te spreken wat steeds door collega artsen ook wordt bevestigd.

Kiezen voor datgene waar je het beste gevoel bij hebt. Zoek, weet en vindt heilzame alternatieven, het liefst in samenspraak met je behandelend arts, homeopaat of natuurgeneeskundige.

Bron: Volkskrant Magazine (19 maart 2016)