Perianaal abces, wat is het en hoe te behandelen?

Overige
perianaal abces

Een perianaal abces is een bacteriële ontsteking van een klier in en rond de anus die zich kan uitbreiden naar de huid rond de anus. Door de ontsteking vormt zich een holte met pus. Vaak hebben mensen last van een pijnlijke zwelling in de buurt van de anus.

Wanneer uitwendig geen zwelling of roodheid zichtbaar is, kan de arts de diagnose stellen door het rectum met een gehandschoende vinger te onderzoeken. Een gevoelige zwelling in het rectum wijst op een abces.

Reguliere behandeling van een perianaal abces

Antibiotica hebben beperkte waarde, behalve bij mensen met koorts, diabetes mellitus of een infectie elders in het lichaam. De gebruikelijke behandeling bestaat uit plaatselijke verdoving, opensnijden van het abces en verwijdering van de pus. Soms moet de patiënt in het ziekenhuis worden opgenomen voor volledige anesthesie voordat dat de arts het abces kan opensnijden en de pus kan verwijderen. Daarna wordt de wond opengehouden en moet regelmatig gespoeld worden. Dit omdat bij hechten de aanwezigheid van de bacteriën in de anale zone direct weer leidt tot een infectie. Door regelmatig te spoelen/douchen wordt er voor gezorgd, dat de wond van binnenuit geleidelijk dicht kan groeien, zonder dat bacteriën worden ingesloten. Ook al zou het abces vanzelf opengaan dan is er nog kans dat het niet voldoende draineert en dat er een fistel (abnormaal gangetjes van de anus of het rectum naar de huid) ontstaat.

Complicaties perianaal abces

Zelfs bij de juiste behandeling leidt een abces vaak tot de vorming van een fistel. Abcessen kunnen onafhankelijk van de behandeling terugkomen. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander.

Homeopathische behandeling van perianaal abces

De klassiek homeopaat vraagt o.a. naar uw klachten en ziektegeschiedenis. Op de acute klachten wordt een homeopathisch middel ingezet zodat het abces op een pijnvrije manier verdwijnt. Bij terugkerende abcessen of fistel vorming zal de homeopaat samen met je kijken sinds wanneer deze klachten zijn ontstaan. In dit geval zal naast de acute klachten ook de gevoeligheid tot de aanleg behandeld worden zodat het proces een halt toegeroepen wordt.

Ervaring uit de praktijk

Een patiënte had sinds een paar dagen last van een pijnlijke bult op haar rechter bil. Ze dacht eerst dat het een pukkel was maar de bult werd steeds groter en pijnlijker. Ze kon alleen nog maar schuin op haar linker bil zitten, voelde zich wat ziekjes en lopen ging ook steeds moeizamer door de pijn. Een week later zou ze met de auto op zomervakantie naar Zuid-Frankrijk gaan. En nu dit. Ik gaf haar een homeopathisch middel mee dat ze elke dag om de 2 uur moest gebruiken en adviseerde een hoge dosis Vitamine C. Daarnaast deed ze de eerste dagen elke ochtend en avond een warm lijnzaad kompres. Hierdoor kon ze wat makkelijker zitten. Al na 2 dagen merkte ze dat de pijn geleidelijk minder werd. Er ontstond een puskopje en een scheurtje in de huid in de buurt van de zwelling. De pus werd geleidelijk afgevoerd zonder dat ze daar veel van merkte. Na één week zat ze relaxed in de auto op weg naar Frankrijk en van de pijnlijke zwelling was niets meer te zien.

Bron: Merck Manual, Medisch handboek.