Twee aanbiedingen: griepprik en citrusvruchten

Griep
Citrus

Velen krijgen in oktober of november een brief van hun huisarts. Deze nodigt de brieflezer vriendelijk uit om de griepprik te komen halen. Als alternatief kunt u ook vaker naar de groenteboer gaan.

De keerzijde van de zo sympathiek aangeboden griepprik

De griepprik is gratis. Zo’n brief van de huisarts toont toch bezorgdheid voor je welzijn. Het RIVM heeft vast en zeker het beste met je voor, zeker als je in de risicogroep zit. En je wilt niet een bron van infectie zijn voor anderen door de griepprik niet te nemen. Het zijn allemaal overwegingen die jou ertoe kunnen brengen je te laten vaccineren. Maar vergeet de keerzijde niet!

‘Naastenplicht’

Je werkgever staat er helemaal achter als je de griepprik neemt. Want hij of zij hoopt dat het verzuim op het werk daardoor afneemt of in ieder geval niet groter wordt. Werk je in de zorgsector, dan word je tegenwoordig al min of meer verplicht om je te laten vaccineren. Want ongevaccineerd ben je wellicht een risicofactor voor de zieke en bejaarde mensen die je onder je hoede hebt. En dat is ethisch onverantwoord, is de gedachtegang dan. Vaccineren als ‘naastenplicht’.

Voor jezelf kiezen

In die omstandigheden is het moeilijk om voor jezelf te kiezen. Om nee te zeggen als je dat zou willen. Omdat het bijna verplicht lijkt te zijn. Omdat de griepprik een geschenk is. En een gegeven paard … Wat ga je dan doen? Verdiep je je in de voor- en nadelen van de griepprik? Duik je weg achter je krant met het geruststellende gevoel dat ‘ze’ wel goed hebben nagedacht over de griepprik? Haal je de griepprik omdat je nu eenmaal 60 of 65 jaar oud bent? Of omdat je in de zorg werkt? Of omdat je werkgever dat wel zo prettig vindt? Of omdat je bang bent om griep te krijgen?

Keerzijde

 • Elke vaccinatie heeft bijwerkingen op korte of langere termijn.
 • Weet je wat je met de griepprik krijgt ingespoten? Vraag je vooraf een bijsluiter aan?
 • Met elke vaccinatie spuit je iets in je lichaam wat het organisme belast.
 • Gemiddeld krijgt iemand maar eens in de tien jaar écht de griep.
 • Mensen overlijden nooit aan griep, maar aan een zwakke gezondheid. Die vraagt andere maatregelen dan de griepprik.
 • Ben je gezond, dan kun je met een gerust hart de griep doormaken.
 • Ben je gezond, dat zul je nooit complicaties ontwikkelen bij griep.
 • We noemen griep vaak griep, terwijl je in wezen dan alleen maar goed verkouden bent.
 • Griep heeft een relatie met kanker; één op de drie mensen ontwikkelt kanker volgens de statistieken van dit moment.
 • We hebben elk jaar een griepepidemie, ondanks alle griepvaccinaties.
 • Griepvaccinaties creëren, net als andere vaccinaties, op den duur meer chronische ziekten.

Betere middelen

Om je gezondheid te verbeteren, heb je niets aan een griepprik. Daarvoor zijn andere dingen belangrijk. Zorg dat je gezond eet. Neem elke dag veel vitamine C. Ga dus iets vaker naar de groenteboer om een zak citrusvruchten te kopen! Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Beweeg je wel genoeg, het liefst in de buitenlucht? Kun je je leven zo inrichten dat je zo min mogelijk stress ervaart?

Deze factoren doen meer met je gezondheid dan welke griepprik dan ook. Op korte en langere termijn.

Deze maand: citrusvruchten in de aanbieding….

Photo Credit: {sara p} via Compfight cc