Verminderde vruchtbaarheid en homeopathie

Blog
verminderde vruchtbaarheid

Verminderde vruchtbaarheid is de laatste tijden gestegen en steeds meer koppels hebben te kampen met dit probleem. Cijfers tonen aan dat 1 op 6 echtparen vruchtbaarheidsproblemen heeft, bovendien is 1 op 39 baby’s in Nederland verwekt door IUI, IVF of ICSI. Een aantal oorzaken van infertiliteit zijn PCOS, endometriose, verminderd zaadkwaliteit en andere oorzaken waarvan de reden niet achterhaald kan worden. Wij kunnen een onderscheid maken tussen absolute onvruchtbaarheid en verminderde vruchtbaarheid.

Vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen

De vrouw moet om zwanger te worden een eisprong krijgen uit een van haar twee eierstokken. Dit gebeurt door de hypofyse die de juiste hormonen aanmaakt, zoals de follikelstimulerend hormoon FSH. De ovulatie, oftewel eisprong, vindt plaats ongeveer veertien dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Bij de man moet er sprake zijn van een goede erectie en voldoende zaadcellen om de kans op bevruchting te vergroten. De zaadcellen moeten immers bij het eitje kunnen komen. Als de zaadcel het eitje treft, transpoort het deze richting de baarmoeder. Daarvoor heb je dus goed doorgankelijke eileiders nodig. Als dit proces goed verloopt bevrucht één van de zaadcellen de eicel en er ontstaat een embryo.

Voor een goede innesteling van het embryo is het van belang dat het slijmvlies van de baarmoeder heel mooi opgebouwd is onder de invloed van oestradiol en progesteron, die door de eierstokken gemaakt worden en door de hypofysehormonen gestimuleerd. Als alle processen bij zowel de vrouw en de man goed werken, dan is de kan op een succesvolle zwangerschap maandelijks 20%.

Soms is er sprake van een probleem met de ovulatie, met name een gestoorde groei van de follikels. In dit geval loopt er iets mis in eierstokken, waar de follikels, ondanks dat ze de juiste signalen uit de brein krijgen, niet doorgroeien. Daar bovenop komt ook de meetbare e veel mannelijke hormoon in het bloed van deze vrouwen. Deze aandoening wordt PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) genoemd. Dit syndroom wordt ook gekenmerkt door de afwezigheid of onregelmatige menstruaties. Dit komt voor bij circa 1 op 20 vrouwen.

Hormoonproblemen

In uitzonderlijke gevallen is het uitblijven van de menstruatie te wijten aan onvoldoende productie van het follikelstimulerend hormoon FSH. Dit kan komen door topsport, extreme stress, te veel gewichtsverlies of obesitas. Soms is er ook sprake van een te vroege overgang. In minder vaak voorkomende gevallen is er een beperkte doorlaatbaarheid van de eileiders, waardoor de eitjes hun weg naar de baarmoeder niet kunnen afleggen. De oorzaak hierachter is vaak seksuele overdraagbare aandoeningen, met name de chlamydia bacterie. In nog andere gevallen is er baarmoederslijmvlies aanwezig buiten de baarmoeder, waardoor de functie van de eileiders verminderd. Deze aandoening wordt endometriose genoemd. In 20% van de gevallen van verminderde vruchtbaarheid ligt de oorzaak bij een verminderde productie van zaadcellen. De oorzaken daarvan zijn een te hoge temperatuur van het scrotum, een acute infectie, blootstelling aan gifstoffen, overmatig gebruik van cannabis en tenslotte geslachtsziekten. Ook bij mannen komt het voor dat de hormoonproductie in de hypofyse niet goed loopt, waardoor de zaadproductie minder wordt.

Reguliere behandeling voor verminderde vruchtbaarheid

In de reguliere geneeskunde zijn er een aantal manieren om verminderd vruchtbaarheid te behandelen. Als er sprake is van een ontbrekende ovulatie dan wordt er geprobeerd naar behandelingen om follikelgroei en eisprong te stimuleren door de hypofyse aan te zetten om meer hormonen af te geven.

Een veel gebruikte techniek is de IVF (in-vitrofertilisatie) die zowel gebruikt wordt wanneer er verminderde vruchtbaarheid is bij vrouwen als bij mannen. Wanneer er zeer weinig zaadcellen zijn, wordt een zaadcel met een dun buisje in de eicel gebracht via de intracytoplasmatische spermatozoa-injectie (ICSI). Bij gevallen waar de zaadcellen niet ernstig verminderd zijn wordt de intra-uteriene inseminatie (IUI) toegepast om de kans op bevruchting te vergroten.

De homeopathische behandeling voor verminderde vruchtbaarheid

In de klassieke homeopathie wordt een de patiënt op een holistische manier benaderd. Volgens de filosofie van Hahnemann heeft elk organisme een dynamische levenskracht die ons in evenwicht houdt en er voor zorgt dat wij leven, voelen en handelen. Wanneer deze levenskracht uit balans is ervaren wij symptomen die wij als ziekte ervaren. De homeopaat schrijft middelen voor die de levenskracht prikkelt om op eigen kracht te herstellen.

In de klassieke homeopathie volgens die ziekteclassificatie wordt er naast de acute klachten onder andere gekeken naar de biografie, de erfelijke belasting, eventuele soa’s, de ziektegeschiedenis en gebruik van medicatie. Als de patiënt in het verleden gebruik heeft gemaakt van de anticonceptiepil of andere hormonale anticonceptie kan dit een belastende factor zijn. Wanneer het gaat om verminderd vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen kan dat komen door vele achterliggende oorzaken. Soms is er sprake van gebeurtenissen in de biografie die er toe leiden dat een zwangerschap uitblijft. Ook speelt de erfelijkheid een grote rol. Naast de fysiologische en pathologische aspecten kan het uitblijven van de zwangerschap op zich voor veel verdriet en stress zorgen, ook daar kan homeopathie verlichting geven.

Homeopathische ondersteuning

Zelfs wanneer een koppel een reguliere behandeling ondergaat om de zwangerschapswens te vervullen, kan dit homeopathisch ondersteund worden om de neveneffecten op te vangen. Kortom, met homeopathie is veel mogelijk en het kan zowel genezing als steun bieden aan de persoon die kampt met verminderde vruchtbaarheid.

Dit artikel is geschreven door Monaza Qureshi

Bronnen:

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/verminderde-vruchtbaarheid/?gclid=CjwKCAjwp6CkBhB_EiwAlQVyxY_g9R6IytzYZdCKuRRteHn7CYI8fMn-ayZMrFhqQFoF1grOuWgsHRoCK_UQAvD_BwE

https://www.isala.nl/aandoeningen-en-behandelingen/onvruchtbaar/#:~:text=Uitgebreid%20onderzoek,wordt%20ook%20wel%20infertiliteit%20genoemd.

https://www.homeopathievandeven.nl/artikelen/28-vruchtbaarheid

http://www.mirjamkooy.nl/582-2/

https://www.centrumdynamis.nl/therapieen/homeopathie/

https://www.homeopathiehaaglanden.nl/vruchtbaarheid