Homeopathie: Niet toxisch, niet vervuilend, duurzaam en humaan…

Blog
duurzaamheid

3 september is het duurzame dinsdag. De bedoeling van die dag is dat we met zijn allen laten zien hoe duurzaamheid past in ons dagelijks leven. Duurzame producten en diensten worden op die dag overal aangeboden. Veel bekende winkels zetten duurzame producten in de etalage onder de slogan “laat je duurzaam verrassen, elke dag weer”. Aan de consument wordt gevraagd om minder vlees te eten, zuinig om te gaan met energie, meer de fiets te pakken in plaats van de auto, minder te vliegen en minder water te verbruiken. Maar waarom horen we zo weinig over regulier geneesmiddelengebruik en de impact hiervan op het milieu?

Jaarlijks komt 190 ton resten medicijnen in het riool terecht..

Uit een inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de aanwezigheid van geneesmiddelresten in drinkwater toeneemt. Het wordt steeds moeilijker om schoon drinkwater te maken. De rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen de residuen van geneesmiddelen onvoldoende zuiveren waardoor er veel resten in het oppervlaktewater terecht komen. Dit heeft invloed op planten de dieren die in het water leven. Zo beschadigen pijnstillers het weefsel van vissen, anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen en antipsychotica kunnen het gedrag van kreeftjes en vissen veranderen (bron RIVM). Een zorgelijke ontwikkeling waarvan vele gebruikers van geneesmiddelen  zich niet van bewust zijn. 

De ecologie van de homeopathie

Voor homeopathische middelen is dit totaal anders. Homeopathie is per definitie ecologisch. De actieve ingrediënten in homeopathische middelen zijn gemaakt van planten, dieren, mineralen of andere ruwe stoffen die in de natuur voorkomen.

Een door het homeopathische extractie- en verdunningsproces is er maar een kleine hoeveelheid van deze kostbare grondstoffen nodig.

Hierdoor is er geen overconsumptie of uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Het is een win-win voor duurzaamheid en gezondheid.

Vergeleken met de afvalstroom die wordt geproduceerd door farmacologische productie, de consument en de ziekenhuizen (denk hierbij ook aan radioactief afval), is het afval dat wordt geproduceerd door een homeopathische apotheek oneindig klein en volledig verwaarloosbaar. Van het oorspronkelijke materiaal wordt geen afval geproduceerd; het is allemaal gebruikt.

Homeopathische middelen zijn dan ook niet toxisch, niet vervuilend, duurzaam en humaan.

Gezondheid en schoner milieu hand in hand……

Laten we wanneer we reguliere geneesmiddelen en homeopathische middelen vergelijken niet uit het oog verliezen dat in het kader van de duurzame ontwikkeling homeopathische middelen honderd procent veiliger zijn dan reguliere geneesmiddelen.

Ze vormen geen belasting voor het milieu en worden niet op dieren getest. Het zou goed zijn wanneer op de Dag van de Duurzaamheid de fabrikanten van homeopathische middelen, de homeopathische apotheken en de homeopaten van zich laten horen…..gezondheid en een schoner milieu gaan bij homeopathie hand in hand.