Stilte dag

Blog
stilte dag

De inspiratiebron om hierover te schrijven was het boek wat ik heb gelezen: “ Eat, Pray en Love”. Waar in de hoofdrolspeelster gedurende 30 dagen lang, stilzwijgend door het leven gaat.

Op dat moment verblijft ze in een ashram in India (Ashram is een Indiase naam voor een leefgemeenschap en ontmoetingsplaats voor aanhangers van religies uit India, die gebruikt wordt als religieuze levens-, studie- en arbeidsgemeenschap) Ze komt hier om te mediteren. Ze krijgt opdrachten zoals elke dag om 5 uur opstaan om bij de ochtendmeditatie een uur lang stil te zitten. Ze brengt dagelijks, uren op haar knieën door om de vloeren van de ashram te boenen. En wanneer ze al wat langer in de ashram verblijft, kiest ze op een gegeven moment er zelf voor om 30 dagen lang te zwijgen. De reden die ze aanwent is, dat ze al zoveel gepraat heeft in haar leven. En ik dacht: “Hemeltjelief, wat doe je, jezelf aan”. Wat bezielt iemand om dit zichzelf op te leggen. Waarom doet iemand dat? Ik wilde daar meer over te weten komen.

Note: Door volgelingen van Meher Baba (Barmhartige Vader) wordt jaarlijks op 10 juli 24 uur stilte in acht genomen tijdens de ‘Stiltedag’ (Silence Day). Van 10 juli 1925 tot aan zijn dood in 1969 heeft Meher Baba een 44 jaar durend, zelfopgelegd zwijgen volgehouden. Meher Baba (25 februari 1894 – 31 januari 1969) was een Indiase goeroe van Iraanse afkomst, die zijn volgelingen liet weten dat hij de avatara (God in menselijke gedaante) was.

Wat is stilte

Het is niet zo eenvoudig in woorden uit te drukken wat stilte is.

In Nederland vindt jaarlijks de ‘Dag van de Stilte’ plaats op de laatste zondag van oktober, de dag waarop de wintertijd ingaat. We hebben op deze dag een uur extra. Dit uur kunnen we gebruiken voor stilte.

Stilte, we beschrijven het vaak als de afwezigheid van lawaai en andere storende elementen. Het is niet zo eenvoudig in woorden uit te drukken wat stilte is. Denk aan de stilte in de wachtkamer bij de dokter, de stilte na een hevige ruzie, de stilte in de klas of tijdens examens, de stilte wanneer woorden te weinig zeggen, de stilte bij het kijken naar de wolken, of de sterrenhemel, de stilte tijdens een meditatie of de stilte tijdens een innemend concert. Hoe we zelf met die stilte omgaan, maakt het verschil.

Een dag zonder smartphone

30 dagen lang niet spreken is wel een extreem voorbeeld van stilte uitten, maar stiltedagen inbouwen in ons huidige drukke leven is misschien geen overbodige luxe. Ervaar hoe bevrijdend het is om een dag zonder smartphone door te brengen. In stilte kunnen we tot rust komen.

Stilte brengt focus en is als een massage voor je geest. Op een stilte dag komt je hoofd tot rust en je hart wordt wakker. Het schept ruimte om weer eens stil te staan bij wie je bent en wat je voelt. Hierdoor kun je je koers bijstellen en beter voor jezelf gaan zorgen. De innerlijke wijsheid vanuit je hart, je gevoel brengt je terug naar je oorspronkelijkheid, je creatiekracht en een gevoel van pure liefde en vrede.

Retraite

De stilte maakt je hoofd leeg en je hart wakker, je ziel komt weer tot leven. De Stilte Retraite is voor iedereen die behoefte heeft aan meer groei, bezieling en verdieping. Minder in het hoofd te zitten en meer in het hart. In de stilte kun je jezelf weer verstaan, waardoor je de regie weer over jezelf en je eigen leven kunt nemen. Diep van binnen weet je meer dan je denkt, daarom borrelen uit de stilte vele inzichten naar boven.

Je komt in contact met iets dat groter is dan jezelf. Het spreekt je kracht en je vertrouwen aan. Diepere lagen van bewustzijn worden aangeraakt en brengen je intense ervaringen van liefde, heelheid en nieuwe dimensies. Je voelt je weer verbonden met het alles…….het Universum.

Maar stilte, kent ook een andere vorm

Er zijn mensen die in stilte lijden, dat is een heel andere vorm van stil zijn. Deze mensen zitten vast, kunnen een diepe eenzaamheid ervaren, zitten gevangen in hun verdriet. En daar kan de homeopathie wat in betekenen. Mensen die in stilte lijden hebben vaak hoge verwachtingen van het leven. Zo ook in de liefde en koesteren deze in het leven.

Als liefde wegvalt door verlies, van een dierbare bv een overlijden, een echtscheiding, een kind moeten afstaan, dan nemen ze de krenking mee naar binnen en onderdrukken hun emoties. Ze kunnen daarbij een leeg gevoel in de maag voelen en/of een brok in de keel. Ook kunnen ze de behoefte hebben om hun emoties weg te eten. En dit zijn zo- maar enkele voorbeelden. Ze komen niet toe aan acceptatie en stikken bijna in het conflict tussen wat is en wat ze zouden willen.

Homeopathie helpt

Gelukkig zijn er in de homeopathie, middelen die de rust in lichaam en geest weer terug kunnen brengen. Het kan helpen om emoties te doorvoelen, te accepteren wat er is gebeurd en dit op een rustigere manier verwerken.

Je vindt onze ervaren collega’s en hun praktijken op www.klassiekehomeopathie.nl

Met liefde, kennis en kunde zullen ze dit proces begeleiden.

 

 

 

 

 

Bronnen: boek: Eat Pray and Love. Website: vereniginghomeopathie.nl, beleven.org.