Wereld kus dag

Blog
Dag van de kus

6 juli is wereld kus dag; een dag waarbij er aandacht is voor het plezier en het fijne gevoel dat een kus kan geven. Er zijn vele verschillende kussen. Van een kus op de wang bij een begroeting tot een gepassioneerde tongzoen. Maar waar komt dat zoenen vandaan? Als je dat opzoekt, kom je uit bij de dieren. Maar zoenen zij ook zoals wij dat doen?

Zonder romantiek

Dieren die elkaar zoenen zijn de chimpansees en de bonobo’s. Dit doen ze met name na een conflict. Het lijkt daarom meer om verzoening te gaan, dan om enige vorm van romantiek.

Dieren gebruiken hun mond om geur uit te wisselen, of om elkaar te voeden. Zoals een moeder een jong voedsel geeft. Zo zie je dat wolvenwelpen de bek van hun ouders likken om het braken te stimuleren.

Grooming

Dieren zoenen dan niet, zoals mensen doen, uitgezonderd zijn wel enkele soorten apen. Maar dieren kunnen wel op een andere manier laten merken dat ze elkaar aardig vinden. Reeën en edelherten verzorgen elkaars vacht door zachtjes te knabbelen; grooming noemt men dit.

Katten geven elkaar kopjes, en wrijven hun snoetjes langs elkaar. Dit zou je kunnen vergelijken met zoenen of knuffelen. Het bevestigt en versterkt de onderliggende band.

Er zijn ook dieren die cadeautjes voor elkaar meebrengen. Zo kan de ijsvogel een lekkere vis voor zijn vrouwtje meenemen. En ook de gaai brengt wat lekkers mee op bezoek bij zijn vrouwtje. Wat ook wel bekend is, dat vogels en vissen een balts opvoeren om indruk op een wijfje te maken. Hoe romantisch is dat?

Geur

Bij dieren gaat het voornamelijk om de geur. Dat is ook een manier om indruk te maken op de andere sekse. Neem bijvoorbeeld het wild zwijn. Het mannetje scheidt een hoogst penetrante geur af. De geur komt door het feromoon androsteron, waar vrouwen helemaal van in the mood raken. Zoenen is niet meer nodig, deze geur is voor vrouwen op grote afstand te ruiken. Mannen die het meest van de stof androsteron uitscheiden, blijken ook het meest vruchtbaar te zijn. Wat heeft de natuur dit mooi geregeld.

En dan zijn er zoenvissen. Ze lijken misschien romantisch, met hun tuitende lippen. Maar dit is niet de ware aard van deze vis. Mannetjes doen dit om te laten zien wie de sterkste is. Ze vechten om de macht. Maanvissen doen dit ook op deze manier.

Weetjes over zoenen….

  • Zoenen reinigt de tanden.
  • Met een tongzoen in 10 seconden, er een uitwisseling is van meer dan 80 miljoen microben.
  • Met zoenen train je de kaak- en wangspieren, waardoor de huid strakker blijft. En je er jonger uit blijft zien J
  • Je hartslag en bloeddruk stijgen. De speekselproductie neemt toe. De ademhaling versnelt.
  • Er komen stoffen vrij als oxytocine, serotonine en endorfine. Deze geven een geluksgevoel.
  • Niet overal in de wereld wordt gezoend; Eskimo’s drukken hun neuzen tegen elkaar. En Chinezen ervaren zoenen op de mond als afstotelijk.

En dan…

Bij honden komen de stoffen oxytocine, serotonine en endorfine vrij als je met ze knuffelt. Daarvoor is lief zijn, kroelen of een tijdje aaien voldoende. Je hond voelt zich dan heerlijk ontspannen. Let op; niet iedere hond vindt knuffelen fijn, omarmen waardoor ze knel komen te zitten vinden ze meestal niet fijn, en alleen als de hond jou goed kent en jij de hond.