Wintertijd

Blog
Wintertijd

De dagen worden korter en de bekende ‘laatste zondag van oktober’ dient zich aan. De wintertijd gaat in. Hoe was het ook alweer? Korter of langer slapen?

De klok wordt een uur achteruit gezet. Maar daarmee is de kous niet af. De dagen worden korter en we leven meer in het donker. Veel mensen ervaren een winterdip in het donkere seizoen. En voor sommige mensen leidt dit zelfs tot een winterdepressie. Wat te doen als je klachten ervaart? Klassieke homeopathie kan je verder helpen.

Klachten door donkere dagen

Met de overgang naar de wintertijd is het de eerste dagen moeilijker om ’s avonds in slaap te komen. Het voelt nog zo vroeg. Vasthouden aan je routine kan helpen snel te wennen aan de nieuwe tijd. Ook wordt het ’s avonds steeds eerder donker en ’s ochtends komt de zon later op. Dit kan zorgen voor diverse klachten. Kleine tips als zorgen voor voldoende licht in huis, gezond eten en bewegen, kunnen helpen je goed te blijven voelen. Maar soms is dat niet voldoende.

Winterdip

De impact van minder daglicht is voor veel mensen best groot. Het kan zorgen voor een winterdip. Dit kan klachten geven als: vermoeidheid, somberheid, minder behoefte aan sociale contacten, moeilijk kunnen concentreren en meer of minder gaan eten. Het komt en gaat met het verloop van het seizoen.

Winterdepressie

Dan is er nog een kleine groep mensen voor wie het donkere jaargetijde een groot probleem is. Ze ervaren zelfs een winterdepressie. De klachten hierbij zijn ernstiger dan bij een winterdip. Enkele symptomen van een winterdepressie zijn: Somber gevoel, geïrriteerd, terugtrekken, hoofdpijn, apathie, verlangen naar zoet en koolhydraten.

Behandeling

Een winterdepressie wordt in de reguliere geneeskunde behandeld met lichttherapie, psychotherapie en medicatie.

Je kunt ook kiezen voor klassieke homeopathie.

Met homeopathie kunnen allerlei fysieke en psychische klachten, van mild tot ernstig, behandeld worden. De behandeling is individueel en op maat gemaakt.

Vragen als: Hoe uiten de symptomen zich? Wat verbetert of verslechtert de klacht? Zijn dergelijke klachten al eerder voor gekomen? En wanneer is het begonnen? Allemaal cruciale vragen die helpen het juiste middel te vinden die passen bij de klachten.

Er is een breed scala aan homeopatische middelen die passen bij klachten van een winterdip of -depressie.

Het voordeel van klassieke homeopathie is, dat het werkt op de oorzaak van de klacht. Het is dus een bredere aanpak dan alleen het ‘wegwerken’ van de huidige klacht(en). Door de werking van een passend homeopatisch middel ervaar je meer balans, een beter zelfgenezend vermogen en daarmee een beter immuunsysteem. Het is dan ook een duurzame manier van helen.

Kortom: wil je een andere weg bewandelen dan de reguliere geneeskunde? Voel je dan niet verloren en raadpleeg een klassiek homeopaat bij jou in de buurt voor meer informatie.

Bianca Lubberts