Een holistische benadering van hoefbevangenheid met homeopathie

Blog
Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een van de pijnlijkste aandoeningen bij paarden. De aandoening kenmerkt zich door een ontsteking van de hoefwand, wat maakt dat het paard naar achter gaat leunen om de hoeven te ontlasten. De oorzaak vinden we in een verstoorde stofwisseling, waarbij verschillende achterliggende aandoeningen een rol kunnen spelen. Omdat de aandoening zo complex is vraagt de behandeling om een holistische aanpak. Het toekomstperspectief voor een paard met hoefbevangenheid is vaak niet zo rooskleurig, zeker niet wanneer het al een langere tijd speelt. Een homeopathische kijk op deze heftige aandoening.

Problemen in de stofwisseling

Bij hoefbevangenheid zien we dat een probleem in de stofwisseling leidt tot het ontstaan van gifstoffen, waardoor de bloedtoevoer in de hoef verstoord wordt. Hierdoor treedt er vocht uit de bloedvaten en ontstaat er een enorme druk in de hoeven wat ontzettend pijnlijk is. Het paard zal daarom de voorkant van zijn hoeven willen ontlasten door naar achteren te gaan leunen, of te gaan liggen. De hoeven voelen vaak warm aan en de bloedvaten in het onderbeen kun je voelen pulseren door de grote druk. Waarom deze gifstoffen zijn ontstaan kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Te rijke voeding zoals veel jong voorjaarsgras
  • Het aan de nageboorte staan en/of een baarmoederontsteking
  • Een metabolisch probleem zoals de ziekte van Cushing of insuline resistentie
  • Medicatie als corticosteroïden

Grote gevolgen voor het functioneren van de hoeven

De problemen in de bloedvaten die bij hoefbevangenheid ontstaan hebben grote gevolgen voor het functioneren van de hoeven. De gifstoffen die terecht komen in het bloed zorgen voor vernauwing van de fijne haarvaten in met name de lederhuid in de hoef. De lederhuid is de verbinding tussen de hoefwand en het hoefbeen, waarbij het hoefbeen als het ware hangt aan de hoefwand. De verstoring van de bloedsomloop geeft een ophoping van afvalstoffen en een tekort aan zuurstof, waardoor er een ontsteking van de lederhuid ontstaat. Door deze ontsteking van de lederhuid kan het hoefbeen los raken van de hoefwand, en door het gewicht van het lichaam dat hierop rust kan het hoefbeen gaan zakken en kantelen. Dit is ontzettend pijnlijk, en bij een ernstige hoefbevangenheid kan het hoefbeen zelfs door de zool heen breken. Wanneer de hoeven van een paard al in zeer slechte conditie zijn, dan kan men zich voorstellen dat de kans op hoefbevangenheid vele malen groter zal zijn.

Reguliere behandeling

De reguliere behandeling van hoefbevangenheid bestaat uit het toedienen van pijnstillers, ontstekingsremmers en bloedverdunners. Dit geneest de hoefbevangenheid niet, maar helpt om de pijn te verminderen en de afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Het paard dient sober te worden gevoerd, omdat grote hoeveelheden koolhydraten de disbalans in de stofwisseling onderhouden. Verder kan koelen van de hoeven zoals in nat zand verlichting geven, en zo ook aangepast beslag, waarbij de druk op de voorzijde van de hoef zo laag mogelijk is.

Hulp van homeopathie

Waar er regulier gezien weinig mogelijkheden zijn om hoefbevangenheid te behandelen, kunnen we met homeopathie veel betekenen. Allereerst hebben we in de acute fase de mogelijkheid om de doorbloeding in de hoef te verbeteren, wat maakt dat de pijn in de hoeven heel snel kan afnemen. Daarbij stimuleren we de afvoer van afvalstoffen en daarmee ook het herstel van de lederhuid. Omdat bij hoefbevangenheid ook ontstekingsreacties meespelen, zeker in het geval van een baarmoederontsteking, kunnen we met homeopathie ook heel gericht het lichaam ondersteunen op dit vlak. Wanneer we op het acute vlak verbetering hebben en het paard geen pijn meer heeft, is het belangrijk om te achterhalen waar de oorzaak ligt van de hoefbevangenheid.

Oorzaak behandelen

We kunnen vervolgens op deze oorzaak gaan behandelen, zoals het paard homeopathisch ondersteunen in de spijsvertering en stofwisseling. Wanneer organen als lever en nieren overbelast zijn en onvoldoende capaciteit hebben om afvalstoffen af te voeren, kunnen we heel gericht deze organen ondersteunen. Een ook de behandeling op het hormonale stelsel is hierbij van belang, omdat hormonen een grote invloed hebben op de stofwisseling in het lichaam. Factoren die hierin meespelen zijn bijvoorbeeld castratie, dracht of  medicatie als corticosteroïden of preparaten om de hengstigheid te bevorderen. Met homeopathie hebben we de beschikking over middelen die deze belasting kunnen neutraliseren, wat van grote waarde kan zijn in een duurzame behandeling van hoefbevangenheid. Dit alles maakt dat het toekomstperspectief van een hoefbevangen paard dankzij het inzetten van homeopathie zeker een stuk rooskleuriger is. Mits het paard onder goede omstandigheden qua leefomgeving en voeding wordt gehouden zullen we met de inzet van homeopathie zeker veel kans hebben op een goed herstel.

Dit artikel is geschreven door Krista Sand, klassiek homeopaat voor mens en dier