Lyme bij mens en dier

Actueel

De ziekte van Lyme is een ziekte die verspreid wordt door teken. Teken leven voornamelijk in hoog gras en struiken. Vooral in de periode mei tot en met november lopen mensen het risico op een tekenbeet en dus de ziekte van Lyme.

Ook dieren, voornamelijk honden, kunnen Lyme krijgen van een tekenbeet.

Om besmet te worden met de ziekte van Lyme moet een teek minimaal 24 uur op het lichaam vast zitten en de Borelia Burgdorferi bacterie bij zich dragen. Ongeveer 2 op de 10 teken dragen deze bacterie bij zich.

Klachten:

  • Fase 1: Huidklachten.

Na een tekenbeet kan er een rode kring ontstaan rond de plek waar de teek heeft gezeten. Deze kring kan gepaard gaan met een gevoel van grieperigheid, koorts, misselijkheid, keelpijn, spierpijn ed.

Als deze klachten ontstaan is het zeker dat je besmet bent met de Borelia bacterie.

Veel mensen die besmet zijn met de Borelia bacterie slaan deze fase echter over.

  • Fase 2: Verspreiding van de infectie.

Na enkele weken of maanden gaat de bacterie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als; krachtsverlies, vermoeidheid, klachten die lijken op artritis, fibromyalgie, MS, ALS, pijn op de borst etc.

  • Fase 3: Chronische ziekte van Lyme.

Als klachten langer dan 2 tot 3 jaar aanhouden spreken we van chronische lyme. Veel mensen ervaren gewrichtsklachten in deze fase. De grote gewrichten kunnen blijvende schade oplopen. Ook kan de huid paarsrood verkleuren en dun worden. Dit noemen we acrodermatitis chronica atrophicans.

Behandeling:

Door onderzoek is niet 100% vast te stellen of iemand de ziekte van Lyme heeft. De reguliere behandeling bestaat voornamelijk uit het voorschrijven van antibiotica en pijnstillers.

De ziekte kan erg lang duren en ondanks reguliere behandeling kan iemand toch nog klachten ervaren. Deze klachten kunnen per persoon erg verschillend zijn.

Een klassiek homeopaat zet samen met de patiënt alle klachten op een rijtje en kiest de middelen die passend zijn voor het individuele klachtenbeeld.

Ook dieren die het slachtoffer zijn geworden van de ziekte van Lyme zijn met klassieke homeopathie heel goed te behandelen.

Je vindt onze praktijken hier.