Onze slaap, melatonine en de epifyse

Blog
Onze slaap

We weten allemaal hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid.

In samenwerking met de epifyse en melatonine heeft het een grote invloed op o.a.:

 • onze biologische klok
 • reparatie en renovatie activiteiten
 • cardiovasculaire regulatie
 • mentale gezondheid
 • antioxidant/vrije radicalen mechanismen (herstel van schade agv vrije radicalen)
 • immunologische activiteit
 • endocriene hormoonregulatie/-secretie
 • tumor controle. Voldoende melatonine ‘s nachts heeft een beschermende werking tegen verschillende soorten kanker, in het bijzonder voor borstkanker
 • glucose en vetmetabolisme
 • verwerking en opslag van informatie, overheveling van korte termijn naar het lang termijngeheugen
 • verhoging van de gevoeligheid van de hypothalamus-hypofyse as, stressbeheersing
 • omzetting van schildklierhormonen T4 naar T3

Melatonine

Het belangrijkste hormoon dat een rol speelt in ons slaap/waakritme is het hormoon ‘melatonine’. Dit wordt voornamelijk geproduceerd in de epifyse.

Serotonine en melatonine werken samen. De voorloper voor de vorming van melatonine is serotonine, dat overdag een hoog niveau heeft en zodra het donker wordt in de epifyse wordt omgezet in melatonine. De basis voor beide is het aminozuur L-tryptofaan

Zodra er licht op onze ogen valt bereiken deze zenuwimpulsen via de hypothalamus en de hypofyse de epifyse en wordt de productie van melatonine geremd.

Voor voldoende omzetting naar melatonine is dus ook een gezond niveau aan serotonine essentieel.

Voeding

In voeding komt het aminozuur Tryptofaan vooral voor in eiwitrijke producten als (rauwe)melk, eigeel, kalkoen, bananen, amandelen, rauwe cacao (alle drie ook serotonine) haver, spinazie, linzen, zaden, bieten, tomaat en heel belangrijk is ook: veel licht overdag en zoveel mogelijk verduistering tijdens de nacht.

Het maximum niveau aan melatonine ligt tussen ons 1ste  en 3de levensjaar en daarna zet langzaam al een daling in die progressief is,  tot ons overlijden.

Degeneratie

Degeneratie van de epifyse is hier mogelijk de oorzaak van. Degeneratie is een natuurlijk proces bij het ouder worden maar het kunnen functioneren van de epifyse kan ook veroorzaakt en versneld worden door onderdrukking van de functie.

Iedere vorm van stress is van invloed op het functioneren van de epifyse. Een grote bron van wordt veroorzaakt door verkalking, die voornamelijk wordt veroorzaakt door fluoride.

Iedereen weet dat dit vooral wordt toegevoegd aan tandpasta, maar ook aan medicijnen en tot 1976 aan ons drinkwater.

Ook komt het vrij bij gebruik van pannen met een teflon laag.

Het zachte weefsel van een volwassen epifyse bevat meer fluoride dan enig ander zacht weefsel in ons lichaam, hier vindt dus stapeling plaats.

Hiermee is het van grote invloed op de productie van melatonine en daarmee op ons slaap/waakritme en onze slaap(kwaliteit).

Als je kijkt naar bovenstaand lijstje met de invloeden van slaap/melatonine/hypofyse kun je je voorstellen dat op al deze gebieden symptomen kunnen gaan ontstaan.

Ontkalking

Verdere verkalking van de epifyse kun je zelf al bevorderen door het vermijden van: gefluorideerde tandpasta, calciumsuppletie, kraanwater, pesticiden, suiker/cafeïne/alcohol/tabak, kwik.

ONTkalking kun je zelf bevorderen door voeding en supplementen als: biologische voeding, MSM, rauwe chocolade, knoflook, citroensap, rauwe appelcider azijn, vitamine K1 en K2.

Homeopathie helpt

In de homeopathische behandeling is het behandelen van de oorzaak van klachten het belangrijkste aspect en staan ook heel specifieke middelen tot onze beschikking waarmee stapeling van toxines heel goed verwijderd kan worden. Hierdoor kunnen klachten die hieruit voortvloeien verbeteren.

Het zelf genezende vermogen wordt aangespoord de weerstand tegen de toxische stoffen te verbeteren, zodat deze geen vat meer op je krijgen. Béter!

Collega homeopaten die hierin gespecialiseerd zijn vind je hier.