Schurft – een nationale plaag?

Actueel
Schurft

Schurft is bezig met een opmars in Nederland. Was het een paar jaar geleden zo dat alleen vakantiegangers in zuidelijke landen schurft opliepen in goedkope hostels en hotelletjes, nu is schurft een plaag in Nederland in vele studentenhuizen.  En vanuit de studentenhuizen nemen de jongeren de schurft mee naar hun ouderlijk huis en besmetten zo hun familieleden.

Jeuk

Schurft veroorzaakt een ontzettende jeuk. De schurftmijt is een heel klein spinachtig beestje dat zich ingraaft in de huid. Het leeft van huidschilfers. De mijt, de eitjes en de ontlasting veroorzaken een hevige jeuk over het hele lichaam, vooral ’s nachts en bij warmte. Op zich is schurft ongevaarlijk maar de jeuk is vreselijk.

Huidschilfers

De schurftmijt graaft gangetjes in de huid vooral rond de polsen, tussen de vingers en de tenen. Soms ook in oksels en liezen. Bij kinderen ook wel in het gezicht. Je loopt schurft op door minimaal 15 minuten huid op huid contact.  Besmetting komt dan ook vooral daar voor waar veel mensen dicht op elkaar leven en veel aan elkaar omhangen (bijv. in studentenhuizen). Ook kun je met schurft besmet raken door contact met bijvoorbeeld het bed, kleding of knuffels van iemand die schurft heeft. De schurftmijt kan 3 dagen overleven zonder menselijke huidschilfers.

Besmettelijk

De incubatietijd is bij de eerste besmetting 2 tot 6 weken. Bij een volgende besmetting begint de jeuk al binnen 4 dagen.  Iemand met schurft is besmettelijk zolang er eitjes van mijten in de huid zitten. Bij 12 -24 uur na behandeling is iemand niet meer besmettelijk.

Behandeling

Behandeling tegen schurft gebeurt met pillen: Ivermectine of met een creme: Permetrine. Het insmeren moet zeer secuur gebeuren en de creme moet 12 uur blijven zitten. Na een week moet het insmeren worden herhaald. Ivermectine moet na 14 dagen worden herhaald. Beide middelen hebben bijwerkingen. Te lange blootstelling aan permetrine kan bovendien tot neurologische schade leiden. De jeukklachten kunnen na behandeling nog tot een aantal weken duren. Naast een persoonlijke behandeling moet ook alle kleding en beddengoed, handdoeken en eventuele knuffels op 60 graden gewassen worden om de schurftmijt te doden. Wat ook kan, is alles drie dagen in een dichtgeknoopte plasticzak bewaren op kamertemperatuur. Al met al veel werk en lastig. Het moet allemaal secuur gebeuren, want anders overleeft de schurftmijt, krijg je een herbesmetting  en moet alles overnieuw.

Heb je last van schurft en wil je geen middelen met bijwerkingen gebruiken, denk dan eens aan homeopathie. Homeopathie  kan zeer behulpzaam zijn bij bestrijding van de schurftmijt en de jeukklachten.