Homeopathie bij een wespensteek

Annelies Meester
Wesp

Halverwege augustus worden wespen steeds agressiever. In het begin van het jaar jagen ze vooral op insecten, maar rond deze tijd kun je ze steeds meer tegenkomen op het terras, op zoek naar zoetigheid.

Wespen zijn nuttige insecten. Ze bestuiven bloemen en eten dagelijks vele tientallen insecten, waaronder vliegen, muggen en larven van insecten. Maar wespen kunnen ook overlast veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn, als je gestoken wordt en allergische bent.

Allergisch voor wespen

Ongeveer één op de honderd Nederlanders is allergisch voor wespengif. Deze mensen kunnen diverse symptomen ontwikkelen. Dit kan zich uiten in rode bultjes over het gehele lichaam -ook op de handpalmen en voetzolen- die gepaard gaan met hevige jeuk. Daarnaast kunnen onder andere de ogen en lippen opzwellen. Indien er zwellingen in het halsgebied (vaak niet zichtbaar) optreden, kan de patiënt moeilijk spreken en slikken en wordt hees en kan de ademhaling worden belemmerd. Ook kan de ademhaling problemen geven ten gevolge van een vernauwing van de luchtwegen in de longen zoals bij astma het geval is. Dit uit zich in kortademigheid, piepen en een drukkend gevoel op de borst. Bij een aantal patiënten is ook het maag-darmkanaal betrokken bij de reactie en kunnen misselijkheid, braken, diarree, buikkrampen en het laten lopen van ontlasting voorkomen. Soms wordt ook de urine spontaan geloosd. In het ergste geval kan de bloeddruk sterk dalen en kunnen er hartritmestoornissen ontstaan, soms gevolgd door bewustzijnsverlies. Meestal treden deze reacties binnen een kwartier na een steek op. Jaarlijks overlijden in Nederland vijf tot tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek. Als iemand heel heftig reageert, moet onmiddellijk een ambulance worden gebeld, want dan is sprake van direct levensgevaar.

Homeopathie bij een wespensteek

De homeopathie heeft een aantal effectieve middelen tot haar beschikking, die de acute gevolgen van een wespen- of bijensteek meteen onder controle brengt. Zo kan Arnica direct de zwelling en de pijn tot nul reduceren. Ook Apis, een homeopathisch middel met nota bene als grondstof bijengif, brengt snel verlichting na de steek. De kans dat een allergische patiënt naar het ziekenhuis moet, wordt met frequente dosering van Arnica of Apis zeer klein. Het lichaam is, onder invloed van de homeopathische prikkel, in staat om de heftige reactie op de steek te kalmeren en het immuunsysteem op gepaste wijze te laten reageren, zonder levensbedreigende situaties.

Minder allergisch met homeopathie

Mensen die in aanleg allergisch zijn, bijvoorbeeld hooikoortspatiënten of mensen met een kattenallergie kunnen sneller een allergie voor wespen of bijen ontwikkelen. Dit kan zich vanaf de eerste insectensteek gaan ontwikkelen, omdat het afweersysteem dan als het ware “aangezet” wordt. De volgende steek kan dan grote gevolgen hebben. Deze mensen zijn zeker gebaat bij een zogenaamde constitutie-behandeling bij de homeopaat. Dan wordt de aanleg van die persoon behandeld met homeopathische middelen, die het afweersysteem minder hevig doen laten reageren op het allergeen ofwel de stof waarvoor ze allergisch zijn. Ook de hooikoorts en de andere allergievormen zullen dan afnemen.

Voor allerlei insectenbeten, waaronder hinderlijk jeukende muggenbeten is er ook nog Hypercal, een tinctuur van Calendula en Hypericum. Doe direct een druppel op de beet en de jeuk zal snel verdwijnen en de beet genezen. Geen kapot gekrabde en ontstoken plekken meer.

Tot slot nog wat tips

  • Ga vooral niet slaan naar wespen of bijen. Ze voelen zich dan bedreigd en zullen eerder steken. Probeer ze weg te blazen.
  • Zwarte kleding en kleding met bloemen en felle kleuren zijn aantrekkelijker voor bijen en wespen, dus kun je beter niet aantrekken als je een terrasje gaat bezoeken.
  • Omdat wespen een hekel hebben aan rook en sterke geuren kun je wierook, geurkaarsen kruidnagel, lavendel- of citronella-olie gebruiken om ze op afstand te houden. Ook een takje van een tomaat of munt en ongebruikte koffie, aangestoken in een kopje, verjagen de onrustzaaiers.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester.