Stress en hartklachten

Blog
stress en hartproblemen

Een 61 jarige man raadpleegt me voor zijn hartklachten. Hij heeft al langere tijd last van boezemfibrilleren. Zomaar uit het niets slaat zijn hart een aantal keren over (systolen) en begint dan, zoals hij het noemt, te razen. Een aantal uren heeft hij dan te maken met een veel te hoge hartslag, die hij niet tot bedaren kan brengen. Het gebeurt vaak ‘s nachts en het geeft hem veel onrust. Er zijn medische onderzoeken geweest, waaruit blijkt dat hij inderdaad last heeft van boezemfibrilleren en de cardioloog heeft voorgesteld om een ablatie te doen. Dan wordt er via een kijkoperatie een deel van de zenuwgeleiding van het hart uitgeschakeld door het te beschadigen. Er ontstaan dan littekens in het hart, waardoor het  niet meer zo sterk geprikkeld wordt en na verloop van tijd weer rustiger gaat slaan.

Hard werken

Tijdens een gesprek vertelt de man, dat hij zijn werk momenteel eigenlijk niet meer kan doen. Hij is zelfstandig ondernemer en heeft de afgelopen jaren hard moeten werken om zijn zaak op te bouwen. Er is lange tijd sprake geweest van stress en onzekerheid. Na lang hard werken om zijn bedrijf op te bouwen, volgt er een periode van veel omzetverlies door de corona-maatregelen van de overheid. Mede hierdoor is zijn zenuwstelsel in de loop van de tijd overbelast en ontregeld geraakt en zijn hartklachten verergert.

Herstelde rust

Het voorstel van de cardioloog geeft de man opnieuw veel stress. Het beschadigen van het hart is iets wat hem niet aanspreekt en hij is zich gaan verdiepen in andere oplossingen. Zijn  bedrijf heeft hij inmiddels verkocht, wat hem rust geeft. Zijn hart slaat echter nog steeds regelmatig op hol, alsof het niet door heeft, dat de gevaren voorbij zijn. Het lijkt wel of zijn lichaam zich niet meer kan aanpassen aan de herstelde situatie van rust.

Te hoge cortisol-productie

Hoe werkt dit in ons lichaam? Ten tijde van stress maakt het lichaam het hormoon Cortisol aan. Door deze stof zijn we beter in staat om het gevaar op dat moment aan te kunnen: ons hart gaat sneller kloppen en de bloeddruk stijgt, zodat we bijvoorbeeld een reddingsactie kunnen verrichten. Na de stress moet de cortisol-productie weer zakken en dat doet het in een normale situatie ook. Als de spanningen echter te lang duren, dan kan het lichaam soms niet meer terug schakelen en blijft de cortisol-productie te hoog. Dan heeft het geen positief effect, maar krijgt de patiënt er juist last van. Slechter slapen bijvoorbeeld, ‘s nachts wakker worden en gelijk “aan staan” en niet meer verder kunnen slapen. Hoge bloeddruk en hoog cholesterol zijn andere voorbeelden van gevolgen van chronische stress en daardoor te hoge cortisol. En bij deze patiënt leidt het dus tot boezemfibrilleren.

Homeopathie voor rust

De man krijgt homeopathische middelen, die de cortisol-productie omlaag brengen. Het is bijzonder te noemen dat een homeopathisch middel het lichaam opdracht kan geven om bepaalde stoffen meer of juist minder te gaan produceren.  Dat gebeurt via het zenuwstelsel, die een prikkel ontvangt van het medicijn en het lichaam informeert wat het moet doen om te herstellen. In het geval van deze man dus de opdracht: “maak minder Cortisol aan”.  Ook krijgt hij een acuut middel, wat hij ten tijde van het fibrilleren neemt, om de te snelle hartslag op dat moment te vertragen en een orgaanmiddel, in de vorm van druppels, wat het hart als orgaan van vlees en bloed verzorgt en helpt regenereren.

Vooruitgang

Na een periode van twee maanden gebruik, vertelt de man dat hij minder hartklachten heeft. “Ik voel me rustiger tussen de perioden van boezemfibrilleren in en heb weinig last van extra systolen. De perioden van fibrilleren duren ook korter”.

Een voorzichtige conclusie mag zijn, dat de man op de goede weg is en zijn lichaam herstelt van de gevolgen van langdurige stress. Hij blijft voorlopig onder behandeling om de ingezette verbetering door te zetten.

 In deze tijd hebben we steeds meer te maken met spanningen, hoge verwachtingen en opgelegde druk van de maatschappij waarin we leven. Het zijn dan ook deze homeopathische geneesmiddelen die regelmatig voorgeschreven moeten worden.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester.