Uitgelicht: Praktijk Annelies Meester in Heerhugowaard

Annelies Meester

Sinds 1997 heb ik een praktijk voor klassieke homeopathie in Heerhugowaard. Nadat ik in 2001 de ziekteclassificatie leerde toe te passen, begon ik pas te begrijpen, wat er gebeurt als je ziek wordt en wat homeopathie dan kan en moet doen, om te genezen. Ik ben bêta-opgeleid en heb met mijn basiskennis van de natuurkunde en scheikunde leren begrijpen welke processen er betrokken zijn in het ziek worden en genezen.

Ons lichaam is zichzelf elke seconde van de dag aan het organiseren. Onze organen zijn continu bezig met produceren, reinigen, stabiliseren, afbreken en opbouwen. In die enorm complexe organisatie kunnen fouten optreden. Op zo’n moment worden we ziek. De homeopathie kan helpen om de organisatie weer te stroomlijnen en op de rit te krijgen. Homeopathie is dus vooral een regulerende geneeswijze. Wat te snel gaat moet worden afgeremd, wat te langzaam gaat, moet worden geactiveerd. Van datgene waarvan te veel wordt aangemaakt, moet geminderd worden, van wat er te kort is, moet méér worden geproduceerd of opgenomen. Voorbeelden zijn hormonen, vitamines, ontstekingsremmende stoffen of pijnstilling. Het lichaam maakt van alles zelf aan, maar soms te veel, soms te weinig. Dan is de organisatie niet goed, zijn we dus uit balans en worden we ziek.

Laatst zag ik weer zo’n mooi voorbeeld van een 72 jarige man die hooguit nog 100 meter kon lopen. Dan kreeg hij enorme pijn in zijn linker kuit en moest stilstaan en 5 minuten wachten tot de pijn zakte, dan kon hij weer 5 minuten doorlopen, tot opnieuw de pijn terugkwam. Hij was nog niet naar de dokter geweest, er was geen enkel onderzoek gedaan. Ik nam zijn verhaal op en dacht na. Hij rookt sinds zijn 15e jaar. Dus nu al 57 jaar lang en tegenwoordig 3 pakjes shag per week. Ik hoorde hem af en toe slijm ophoesten tijdens het consult. Na verder uitvragen en nadenken over de oorzaak van de pijn in zijn kuit, koos ik voor de meest waarschijnlijke diagnose en de daarbij passende behandeling.

De combi van zijn leeftijd en het al 57 jaar lang roken leidt in veel gevallen tot vaatvernauwing. Dit veroorzaakt zuurstoftekort in de kuitspieren. Immers spierarbeid vraagt om extra zuurstof. Bij gebrek daaraan ontstaat pijn. We noemen dit in de volksmond Etalagebenen, omdat mensen met deze klacht bij elke etalage even stoppen vanwege de pijn. Oplossing van het probleem is dus een betere zuurstofopname organiseren. Precies hier kan de homeopathie bijdragen. Ik gaf hem 2 medicijnen om de zuurstofopname te verbeteren. En natuurlijk ook het advies om te minderen met roken. Na 3 maanden sprak ik hem weer. Het ging goed met hem. Hij had de geneesmiddelen trouw gebruikt en met roken geminderd tot 1 pakje shag per week. Hij vertelde dat hij laatst 3 uur had gelopen en toen een taxi had gebeld. Ik vroeg “had je dan weer last van je kuit”? “Nee, dat niet”, zei hij, “ik was verdwaald en gewoon bek af”. Van zijn benen had hij geen last meer.

Ik weet niet hoeveel geld er zo is bespaard aan reguliere zorgkosten, zoals bezoeken aan specialisten en dure onderzoeken aan de bloedvaten. Deze man is in elk geval geholpen, met de juiste aanpak is de oorzaak van zijn probleem verholpen.

C. van Everdingelaan 28
1701 MG Heerhugowaard
Tel: 072-5725785
E-mail: scholten@multiweb.nl
Website: http://www.homeopathiescholten.nl/