Wereld Osteoporose Dag

Actueel
osteoporose

Osteoporose…..dat is een woord dat je misschien niets zegt en waar je daarom geen aandacht aan besteedt.

Veel mensen weten wél waar het om gaat als je het over botontkalking hebt. Want inderdaad, osteoporose is een aandoening waarbij je botten zwakker worden en er meer bot afgebroken wordt dan wordt aangemaakt.

De botdichtheid neemt dan steeds verder af, zodat botten gemakkelijk kunnen breken, of wervels kunnen inzakken.

Wie heeft eigenlijk osteoporose?

Er zijn veel mensen die osteoporose hebben, maar ook veel die het hebben zonder dat zij het weten. Daarom is goede voorlichting zo belangrijk.

Je kunt er namelijk wel wat aan doen als je weet waar je op moet letten.

Is daar ook voorlichting over?

Vanaf 1997 ondersteunt de Europese Commissie de Wereld Osteoporose dag, die in Engeland is bedacht. Het IOF, ofwel de International Osteoporosis Foundation, wil elk jaar op 20 oktober de aandoening wereldwijd onder de aandacht te brengen en op die manier onderzoek te stimuleren. Ook de WHO is hierbij betrokken.

In Nederland hebben we bijvoorbeeld de Osteoporose Vereniging die voorlichting geeft over wat osteoporose is, hoe je het kunt herkennen en nog beter, kunt voorkomen.

Ook de Nationale Vereniging Reuma Zorg Nederland geeft voorlichting, omdat mensen met bijvoorbeeld reuma, schildklierafwijkingen of diabetes meer kans hebben op osteoporose.

Ook medicijngebruik kan hier invloed op hebben.

Kan ik het zelf merken?

Osteoporose geeft op zich geen pijnklachten, maar je merkt het vaak als je iets gemakkelijk breekt of als je voelt dat je steeds wat krommer loopt.

Er zijn verschillende factoren die je aan het denken kunnen zetten of je kans loopt op deze aandoening, zoals je leeftijd, osteoporose in je familie, gemakkelijk iets breken, ondergewicht hebben  of als je na je 40e minstens drie centimeter kleiner bent geworden.

En wat doe ik er aan?

Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je osteoporose krijgt, gelukkig kun je aan veel van die dingen zelf wat doen.

Zorg voor een goede leefstijl (bewegen, voeding, houding) zeker als er sprake is van ziektes of medicijngebruik.

Je kunt ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D binnen krijgt, maar er is nóg een manier waarop je kunt zorgen dat je goed preventief bezig bent.

Homeopathie helpt!

Met de ziekteclassificatie in de Homeopathie kijkt je behandelaar naar welke aandoeningen er in je  familie voorkomen, op welke manier die tot uiting zijn gekomen en welke klachten je zelf hebt.

Dat zijn punten die helpen om de bij jou passende homeopathische middelen voor te schrijven.

Je kunt op die manier van veel klachten af komen, je medicijngebruik kan verminderen en zo wordt de kans dat je aan osteoporose komt te lijden behoorlijk veel kleiner.

Héb je al osteoporose? Ook dan is het in de homeopathische behandeling goed mogelijk om hier op zijn minst grote verbetering in te krijgen.

Ben je op zoek naar een homeopaat bij jou in de buurt?

Die kun je vinden op www.klassiekehomeopathie.nl !