Osteoporose door verstoorde hormonen

Ervaringen uit de praktijk
Osteoporose

Osteoporose is een verstoorde hardheid van onze botten, onze mineraaldichtheid neemt dan af men spreekt hierover als de BMD (Bone Mineral Density) lager is dan 2,5.

Dit wordt gemeten met een DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry) meting. Hiermee meet men de absorptie van de röntgenstralen. Als die absorptie lager is dan gemiddeld 2,5 van een normale botdichtheid spreekt men van osteoporose. Het proces voorafgaand hieraan is vaak osteomalacie (botverweking) genoemd. Er wordt niet genoeg calcium in de botten opgenomen. Klachten zijn dan botpijnen en spierpijnen.

Sterke botten

Om een klacht als deze homeopathisch te behandelen moeten we ook weten hoe we het proces van botaanmaak kunnen stimuleren. Wat is er nodig voor sterke botten? Als voornaamste stoffen zijn calcium-magnesium-vitamine D en fosfor nodig. Belangrijk is te zorgen voor een goede spiegel van Vitamine D (geen 50 nmol/l maar liever tussen de 80 en 100 nmol/l) en voldoende magnesium. Vaak krijgen we wel voldoende calcium binnen maar is de hoeveelheid magnesium te laag. Om calcium op te kunnen nemen is er ook magnesium nodig. We moeten ongeveer een verhouding van 2 : 1 hebben van calcium en magnesium.

Wanneer u klachten heeft als krampen, slecht slapen, zwakte van spieren, vermagering, slechte opname van voedingsstoffen, diarree, gespannenheid. Dit kan duiden op een tekort aan magnesium (advies neem een tijdje magnesium-citraat als suppletie). Ook is magnesium van wezenlijk belang in de aanmaak van hormonen. Om ons hele immuunsysteem optimaal te houden (= balans in gezondheid). Hormonen zetten bepaalde functies aan of juist uit, het zijn boodschap stoffen om de interne communicatie goed te laten verlopen. En als deze interne communicatie niet goed verloopt dan komen er klachten. Dan is er geen gezonde balans meer. Dan moet deze weer hersteld worden.

Verstoring van de hormoonhuishouding

Als klassiek homeopaat probeer ik met volle aandacht te luisteren naar wat mijn cliënten me vertellen. Zo hoorde ik mijn cliënt zeggen: “Sinds mijn zwangerschappen zijn mijn klachten eigenlijk begonnen”. Deze zin raak ik dan niet meer kwijt. Er is sinds de zwangerschappen een verstoring in de hormoonhuisding gekomen en vanaf toen zijn ook de reumatoïde artritis klachten begonnen. Twee kunstknieën en diverse operaties en tijd verder in het leven was er osteoporose, haar onderlichaam kon haar bovenlichaam niet meer dragen. Ze kon niet meer (rechtop) lopen van de pijn ondanks al haar sterke pijnstillers. Tijdens haar hevige pijnklachten kon ik maar geen grip krijgen om verbetering te bewerkstelligen in haar klachten. Wat ik ook gaf aan middelen.

Zowel mijn cliënt als ik gaven de moed niet op, hoe hopeloos het ook leek, we bleven doorgaan met weer andere middelen die ook weer niks deden. Tot ik besloot een middel, werkzaam op onze hormoonhuishouding, twee keer per dag te geven als tussenmiddel naast de andere middelen. En vanaf toen ging het beter met haar klachten, steeds beter. Ze komt nog steeds op consult en we zijn allebei heel blij dat we toentertijd niet hebben opgegeven.

Dit artikel is geschreven door Ben Bongers.